TUGA

Izgubili su kćerku zbog autosjedalice, bila je u položaju koji je za bebu bio koban

Prema istraživanju objavljenom u časopisu "Journal of Pediatric", u četverogodišnjem razdoblju je 31 dijete umrlo tokom spavanja u autosjedištu

Ilustracija

Espreso.rs

7.11.2018

Zbog tragičanog gubitka kćerke neutješna majka Lisa Smit (Smith) odlučila je upozoriti druge roditelje na opasnost od spavanja u autosjedištima za djecu.

Njena tragedija počela je prije tri godine. Dana 10. juna 2015. primila je poziv koji joj je promijenio život. Njena 17-mjesečna djevojčica je zaspala u autosjedištu kod kuće gdje je čuvala dadilja i više se nije probudila.

- To je bila naša predivna djevojčica. Savršena u svakom pogledu. Ali kada su nam prišli ljekari i rekli da joj mozak ne reagira, sve što sam mogla je okrenuti se i reći: ''Znam'' - ispričala je Smit.

Istraga je pokazala da je uzrok smrti malene Mije bio položaj u kojem je bila u autosjedištu. Dok je spavala, blokiran joj je dišni put i nije mogla disati.

- Kad je autosjedište u automobilu, položeno je na 45 stepeni, što omogućava bebinoj glavi i vratu da su ispravno naslonjeni i ne blokira se dišni put - pojasnila je dr. Natali Azar.

Međutim, kada se autosjedište odloži na pod, djetetu glava pada prema naprijed i može se ugušiti.

Istraživanje kojim su sagledane povrede djece u dobi od dvije godine i mlađe, a koje su zadobijene u autosjedištima, pokazale su da je u 48 posto slučajeva uzrok smrti bila pozicijska asfiksija.

- Većina roditelja dobiva savjet da ne budi bebu dok spava, ali u situacijama kada se to dogodi u autosjedištu, odmah po napuštanju automobila biste dijete trebali prenijeti u krevetić - upozorila je dr. Azar.

Jednako tako, bebe i djecu u autosjedištima roditelji nikada ne smiju ostaviti bez nadzora.

- Roditelji smatraju da su autosjedišta dizajnirana za bebe pa ih nose u njima i kad se ne voze u automobilu. Stalno viđam sjedišta u kolicima u trgovinama, na podu u crkvi ili restoranima - kaže Smit i apelira na roditelje da to ne čine.

''Gubitak djeteta slama srce. Najgore je što smo našu tragediju mogli spriječiti. Bespotrebno smo izgubili kćerku, a to ne zaslužuje nijedna porodica'', kazala je Lisa.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu "Journal of Pediatric", u četverogodišnjem razdoblju je 31 dijete umrlo tokom spavanja u autosjedištu. Još 16 mališana umrlo je spavajući u drugim pomagalima poput dječijih kolica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.