IZ PRIRODE

Svježi kupus štiti od raka

Brojne studije potvrdile su da ljudi koji često jedu kupus rijetko imaju problema s probavom, debelim crijevom, plućima i kožom

Svježi kupus pomaže i kod malokrvnosti. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

31.10.2018

Obilje vitamina C i sumpora koji se nalaze u kupusu odgovorno je što ovo povrće uspješno uklanja slobodne radikale i mokraćnu kiselinu, koji su glavni uzročnici kožnih bolesti i reumatizma.

Osim toga, svježi kupus sprečava apsorpciju masnoća nakon obroka i na taj način snižava nivo holesterola. Tokom žvakanja i sjeckanja iz kupusa se oslobađaju izotiocijanati i indoli, supstance za koje je dokazano da djeluju preventivno protiv raka.

Svježi kupus pomaže i kod malokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti, dok je kuhani odličan za detoksikaciju i jedno od najboljih sredstava protiv napetosti, tjeskobe, slabosti i loše koncentracije.

Brojne studije potvrdile su da ljudi koji često jedu kupus rijetko imaju problema s probavom, debelim crijevom, plućima i kožom. Također, osobe koje imaju visok nivo antioksidanasa dobivenih iz hrane rjeđe obolijevaju od srčanih bolesti, moždanog udara i katarakte.

Čaša svježe cijeđenog soka od kupusa dnevno poboljšava opće zdravlje i smanjuje ili potpuno uklanja probleme s crijevima, ali i probleme respiratornog i urinarnog trakta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.