VAŽNO

Tajni govor vaših nogu

Natečene, bolne noge, ranice koje ne zacjeljuju ili stalna hladnoća ponekad mogu upozoravati na ozbiljna zdravstvena stanja poput melanoma, dijabetesa, atletskog stopala ili psorijaze

Promjene na stopalima koje se ne smiju ignorirati. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

24.9.2018

Redovni brzinski pregled nogu vam može otkriti kakvog ste zdravstvenog stanja.  Oticanje stopala, promjena boje noktiju ili bolne tačke mogu upozoravati ljude na puno ozbiljnije probleme. Od nogu koje su stalno hladne pa do suhih i stalno ispucalih peta, ovo su promjene na stopalima koje se ne smiju ignorirati: 

1. Promjena boje nokta

Žuti nokti mogu biti posljedica psorijaze i ekcema te u nekim vrlo rijetkim slučajevima mogu biti znak sindroma žutog nokta, koji uzrokuje oticanje i skupljanje tekućine u plućima. 

Nokti na nogama također mogu promijeniti boju ako je došlo do neke traume stopala. To može biti posljedica krvnih žuljeva koji se javljaju kod nošenja obuće koja je preuska ili ako je noga nagnječena, na primjer kao kad vam neko stane na nogu.

Posebno treba upozoriti na tanku tamnu crtu na noktu, koja ukazuje na postojanje melanoma kod čovjeka. Ako niste sigurni, a imate osjećaj da nešto nije u redu s vašim stopalima, idite provjerite o čemu se radi kod podijatra - savjetuju liječnici.

 2. Stalno hladne noge

Ako su vam nogu uvijek hladne, čak i kad ih umotate u deku, to može biti znak da se nešto ozbiljno događa u vašem tijelu.

- Dijabetes može promijeniti način opskrbe perifernih krvnih žila te promijeniti funkciju živaca u nogama, s rezultatom konstantnog osjećaja hladnoće u nogama, koje su hladne i na dodir.

- Stručnjaci također upozoravaju da, ako su vam noge hlade i ako vas bole, postoji mogućnost da imate promrzline (ozljeda hladnoćom pri kojoj su jedan ili više dijelova kože trajno oštećeni).

Ovaj simptom je obično povezan sa zimskim periodom, a promrzline mogu dobiti i mladi i stari.

3. Koža na nogama je suha, ljušti se ili je ispucana

Ako su unatoč stalnoj njezi nogu vaša stopala i dalje suha, ljušte se i ispucala su, potrebno je stati i provjeriti radi li se o nečem ozbiljnijem.

Jedno objašnjenje je moguća hiperkeratoza (zadebljanje površinskog sloja kože, epidermisa tj. njegova rožnatog sloja).

Slojevi kože nemaju dovoljno elasticiteta i dalje će pucati, ljuštiti se ili čak dodatno zadebljati. Drugi razlozi mogu biti atletsko stopalo, dermatitis, psorijaza ili ekcem.

 4. Smrdljive noge

Bez obzira na ličnu higijenu higijenu svi se bore sa smrdljivim stopalima. Na stopalima se nalaze hiljade i hiljade žlijezdi znojnica. Obuća i čarape mogu "zarobiti" gljivice i bakterije na nogama koje se razmnožavaju u toplim i vlažnim uvjetima.

Iako samo znojenje i neugodan miris nogu nije nešto o čemu bi se trebalo posebno zabrinjavati, dobro je stvoriti nepovoljne uvjete bakterijama i gljivicama za razmnožavanje svakodnevnim pranjem čarapa i ostavljajući obuću da se dobro osuši nakon znojenja. Kad je potpuno suha, dobra ideja je staviti kapljicu ulja čajevca u obuću.

5. Grčevi u nogama

Ako često osjećate grčeve u nogama, moguće je da imate problema s cirkulacijom.

Tipično, grčevi u nogama su znak da noge ne primaju dovoljno kisika krvotokom. Moguće je da vam nedostaje i magnezij.

Najlakše ćete riješiti ovaj problem uzimajući magnezij kao dodatak u prehrani ili, ako vam je dostupan, nabavite magnezij u obliku spreja kojim možete pošpricati mjesto na kojem vam se pojavljuju grčevi.

6. Natečene ili bolne noge

Natečene i bolne nogu mogu biti posljedica brojnih zdravstvenih stanja.

Natečene noge, pogotovo ako su i bolne, mogu upozoravati na ozljedu (akutnu ili hroničnu) ili biti posljedica nošenja loše obuće, prevelike, premale ili preuske.

Također, natečene nogu mogu bitiposljedica operacije, a to oticanje ponekad može trajati i do šest mjeseci. No, otok nogu može biti povezan i sa srčanim problemima, bubrežnim i limfnim bolestima.

Rane koje ne zacjeljuju

Ako na nogama imate ranu za koju se čini kao da nikako da zaliječi, moguće je da je tome uzrok nešto sasvim drugo.

1. Možda imate nešto sasvim bezopasno poput bradavice.

2. Neke rane koje se mogu pojaviti mogu upozoravati na palmoplantarnu pustularnu psorijazu - male žute pustule koje su češće povezane s pušačima.

3. I neki genetski poremećaji poput anemije mogu uzrokovati rane na nogama.

4. Ali budite oprezni – može zo biti i šećerna bolest.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.