ZDRAVLJE

Rani pokazatelji da se u tijelu pojavio rak

Pojava stalnog umora i slabosti je simptom mnogih vrsti raka, pa to treba gledati u kombinaciji s drugim simptomima

Pojava stalnog umora i slabosti je simptom mnogih vrsti raka. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

20.9.2018

Pokazatelji raka često se mogu vidjeti mnogo prije ljekarske dijagnoze, samo treba obratiti pažnju. Ovi simptomi vežu se uz različite bolesti, ali ako se učestalo vraćaju, postoji mogućnost da je u pitanju rak.

Hronični kašalj

* Otežano disanje ili nedostatak zraka - Jedan od prvih znakova raka na plućima je nemogućnost hvatanja zraka, prisjetili su se kasnije ljudi koji su oboljeli od ove opake bolesti.

* Hronični kašalj ili bol u prsima - Nekoliko vrsta raka, uključujući leukemiju i rak pluća, izaziva simptome kao što su kašalj ili bronhitis. Neki oboljeli od raka pluća kazali su da su u početku osjećali bol u prsima koja se protezala gore prema ramenu ili dolje u ruku.

* Česte groznice ili infekcije - To mogu biti znakovi leukemije - raka krvnih ćelija koji počinje u koštanoj srži. Leukemija uzrokuje abnormalnu proizvodnju bijelih krvnih ćelija, što potkopava sposobnost tijela da se bori protiv infekcija.

* Poteškoće s gutanjem - Problemi s gutanjem najčešće su povezani s rakom jednjaka ili rakom grla. Također, ponekad mogu biti jedni od prvih pokazatelja raka pluća.

* Natečeni limfni čvorovi ili kvržice na vratu, ispod pazuha ili u preponama - Povećani limfni čvorovi upućuju na promjene u limfnom sistemu, što može biti znak da se u tijelu pojavio rak.

Krvne ćelije

* Pretjerano pojavljivanje modrica ili krvarenje koje ne prestaje - Ovi simptomi obično sugeriraju kako se nešto nenormalno događa s trombocitima i crvenim krvnim ćelijama - što može biti znak leukemije. Tokom vremena, ćelije leukemije istisnu crvene krvne ćelije i trombocite te tako narušavaju sposobnost krvi da prenosi kisik po tijelu.

* Slabost i umor - Pojava stalnog umora i slabosti je simptom mnogih vrsta raka, pa to treba gledati u kombinaciji s drugim simptomima. Ako se stalno osjećate iscrpljeno, bez logičnog objašnjenja i bez obzira na to što dosta spavate, svakako posjetite ljekara.

Jajnici

Žene s dijagnozom raka jajnika većinom su rekle da su patile od neobjašnjive nadutosti koja je dolazila prilično naglo i trajala dugo. Potom bi nestala i opet se pojavila. Osjećaj sitosti i gubitak apetita može biti jedan od simptoma raka jajnika. Žene koje su ga imale pričale su kako nisu mogle jesti čak ni kada su duži period bile bez hrane.

Zdjelica

Bol i grčevi u zdjelici i abdomenu mogu se povezati s nadutošću koja često signalizira da se radi o raku jajnika. Leukemija, također, zna uzrokovati bol u trbuhu - zbog proširene slezene.

Debelo crijevo

Rektalno krvarenje ili krv u stolici uobičajen su simptom raka debelog crijeva. Ako vidite krv tokom obavljanja velike nužde, što prije posjetite ljekara. I gubitak težine rani je znak raka debelog crijeva i drugih vrsta raka probavnog sistema. To može značiti i da se rak već proširio na jetru, što utječe na apetit i nesposobnost tijela da se pravilno rješava toksina.

Grudi

Crvene, bolne i natečene grudi mogu ukazivati na upalni rak dojke. Jednu od najčešćih promjena koje žene primijete prije same ljekarske dijagnoze raka dojke su promjene izgleda bradavice. Znaju postati spljoštene, uvučene ili okrenute na jednu stranu.

Maternica

Neobično teške i bolne menstruacije ili krvarenje između ciklusa mnoge žene su imale prije nego što im je dijagnosticiran rak endometrija ili rak maternice. Ako je i kod vas tako, bilo bi dobro da odete kod ginekologa na vaginalni ultrazvuk.

Oticanje lica

Neki bolesnici s dijagnozom raka pluća primijetili su da im je lice natečeno ili neobično crveno. Male tumorske ćelije obično blokiraju krvne žile u prsima i tako ometaju krv da slobodno cirkulira glavom i licem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.