PREHRANA

Želudac je kao balon – prima svu hranu koju pojedete

Kod veoma izraženih slučajeva gojaznosti osoba koje hranu u sebe „trpaju koliko može da stane” alternativa je bajpas želuca u kojem se on smanjuje na veličinu oraha

Birajte namirnice koje imaju dosta dijetnih vlakana. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

7.9.2018

Ako ste imali motiv i želju da smršate i pronašli pravi plan za mršavljenje, vjerovatno ćete se zapitati i da li će se i vaš želudac smanjiti kako gubite kilograme. Evo odgovora:

Želudac mišić, i to ne bilo kakav, on ima nevjerovatnu sposobnost da se proširi i primi znatno veću količinu hrane nego kada je prazan. Dakle, on se od veličine stisnute pesnice (50–70 ml) proširi onoliko koliko pojedete i osjetite se siti.

Može se i povećati, i smanjiti

Kod debelih osoba, zbog navika u ishrani, (pun) stomak je nešto veći jer redovno prima velike količine hrane. Ako ta osoba smrša, njen želudac će dobijati manje količine hrane u više manjih obroka i bit će manje „razvlačen” nego ranije. Ta će se osoba naviknuti da bude sita prije nego što stomak dođe do ranijeg maksimuma, dakle, želudac će se smanjiti.

Naravno, ovaj slučaj se ne odnosi na mršavljenje gladovanjem jer se u ovom slučaju osjećaj gladi vraća još jači i osoba brzo vrati kilograme koje je izgubila na težak i nezdrav način.

Sigurno ste bar jednom u životu pretjerali unoseći hranu toliko da ste napunili želudac znatno više nego što ste željeli. Čitav problem je u sporosti aktiviranja osjećaja sitosti. On obično kasni 10–20 minuta, a za to vrijeme se može sasvim solidno pretjerati.

Ako znate da se želudac može znatno proširiti, to zahtijeva onda snagu volje da prekinete sa jelom „onda kada je najljepše”. Gojazne osobe to obično ne mogu, bar dok ne počiste tanjir.

Kod veoma izraženih slučajeva gojaznosti osoba koje hranu u sebe „trpaju koliko može da stane” alternativa je bajpas želuca u kojem se on smanjuje na veličinu oraha. Tu ne može stati mnogo hrane i osoba je primorana jesti češće i malo, dakle, fizički je natjerana na zdraviji način ishrane.

Kako duže biti sit

Kad neko već želi smršati, preporučuju mu se određene namirnice. Dakle, birajte one koje imaju dosta dijetnih vlakana. Ona će napuniti stomak i držati sitost duže vremena, a pomoći će smanjiti nivo holesterola i rizike od dijabetesa tip 2, kancera i bolesti srca. Zbog toga se svima savjetuje dosta povrća, voća i integralnih žitarica.

Kad je već riječ o stomaku – nekoliko riječi i o čuvenom „šlaufu” koji mnogi muškarci ne znaju kako skinuti. Pitanje skidanja „šlaufa” najčešće je problem ljudi koji dosta vremena provode na kancelarijskim poslovima.

Odgovor njih uvijek ne oduševljava: „šlauf” se skida istovremeno kada i ostale masne naslage u tijelu – promjenom režima ishrane i obaveznom fizičkom aktivnošću.

Dakle, sačuvajte pare koje ste namijenili za razne „stomak eliminatore”, neke elektrode ili pilulice, ciljno mršavljenje samo u predjelu ovom ili onom jednostavno – ne postoji.

Morate se fizički aktivirati. Kupite dobre patike i pravac u najbliži park. Ako je hladno, a u vašem gradu postoji neki megamarket, idite tamo. Samo nek se šeta, ako niste za neku „energičniju” aktivnost.

Sjedilački način života ima svoje posljedice, a jedini ispravan način da se tome stane na put jeste fizička aktivnost. Bez truda nema napretka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.