IZ PRIRODE

Bosiljak je saveznik srca

Konzumacija bosiljka smanjuje nivo holesterola i smatra se jednim od najboljih začina za srce

Jedenje bosiljka smanjuje nivo holesterola. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

5.9.2018

Bosiljak je začin koji ima fantastičan utjecaj na zdravlje i organizam. Ublažava prehladu, doprinosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba, a pomaže i u liječenju raka.

* Ublažava simptome prehlade - Budući da bosiljak ima antibakterijske osobine, lišće bosiljka je efektno u liječenju upala i temperature. Skuhajte lišće bosiljka u čaju i polako pijte.

* Liječi upaljeno grlo - Ako imate upalu grla, dobro je grgljanje mlake vode u kojoj je neko vrijeme bio potopljen bosiljak. Djelovat će protuupalno i olakšati simptome upale.

* Doprinosi zdravlju srca - Jedenje bosiljka smanjuje nivo holesterola i smatra se jednim od najboljih začina za srce. Smanjuje rizik od srčanog udara i kardiovaskularnih slabosti.

* Poboljšava rad bubrega - Bosiljak jača bubrege i izvrstan je u borbi protiv bubrežnog kamenca.

* Liječi usne infekcije - Infekcije i čirevi koji se mogu pojaviti u ustima je dobro u prvu ruku liječiti žvakanjem listova bosiljka.

* Ublažava otok nakon uboda insekata - Namažite kašičicu paste od bosiljka na otok.

* Održava zdravlje zuba - Za one koji pate od problema krvarenja desni, lošeg daha i propadanja zuba, bosiljak se pokazao dobrim saveznikom. Antibakterijske i antibiotske osobine bosiljka mogu pomoći u sprečavanju takvih oralnih bolesti.

* Štiti DNK - Listovi bosiljka sadrže mnoštvo fitonutrijenata i antioksidanasa, koji štite ćelije DNK od oštećenja nakon izlaganja ultraljubičastim zracima.

* Pomaže u liječenju raka - Bosiljak steže vene koje dopremaju hranjive supstance tumorima koji uzrokuju rak, a sam po sebi pomaže u liječenju brojnih vrsta raka, uključujući rak dojke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.