ZDRAVLJE U KUĆI

Gdje naći antioksidanse

Antioksidansi djeluju kao "čistači" štetnih slobodnih radikala, poboljšavaju imunitet i pomažu u prevenciji brojnih bolesti

"Zdravlje u kući"

1.2.2018

Doktor Michael A. Schmidt, specijalist imunologije i nutricionizma, za portal LiveStrong izdvojio je sljedećih top 10 začina s najvećom koncentracijom antioksidansa.

1. Klinčić/karanfilić

S jako visokim udjelom antioksidansa klinčić/karanfilić može pomoći u borbi s bronhitisom, astmom, tuberkulozom, mučninom i proljevom.

2. Origano

Origano je snažan borac protiv brojnih infekcija zbog svojih antibakterijskih svojstva. Ulje od lišća origana sadrži karvakrol, za koji je potvrđeno da ima antikancerogena svojstva.

3. Đumbir

Đumbir ublažava simptome brojnih bolesti, od prehlade i gripe, mučnina pa sve do Alzheimera. Ovaj moćni začin smanjuje i upalu zglobova te bolove kod artritisa. Može doprinijeti i u prevenciji raka, pokazale su studije.

4. Cimet

Antioksidansi u cimetu pomažu kod stabilizacije nivoa šećera u krvi, u kontroli dijabetesa i kao prevencija od raka. Cimet djeluje pozitivno na visok holesterol, regulira upale i sprečava rast tumora.

5. Kurkuma

Prepuna je antioksidansima koji pomažu štititi jetru od otrova, uključujući i alkohola. Antioksidansi u kurkumi usporavaju Alzheimer i smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi.

6. Bosiljak

Bosiljak sadrži antioksidans koji pomaže u prevenciji brojnih oblika karcinoma. Robin Keuneke, nutricionistica i autorica knjiga o borbi protiv raka, kaže da može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala, da potiskuje rast rakom zahvaćenih stanica potencijalno stvarajući zaštitu od raka crijeva, grudi i pluća.

7. Gorušica

Sjeme gorušice je jak antioksidans koji pomaže kod svega, od alergija do artritisa. Ima antibakterijska svojstva, blag je analgetik te ima diuretička svojstva. Ovaj začin može poboljšati probavu, zaštititi od oštećenja slobodnih radikala i spriječiti bolesti poput raka. 

8. Curry

Riječ je o mješavini začina koji se obično koriste u indijskoj i južnoazijskoj kuhinji kao što su bijeli luk, korijander, kumin i piskavica. Antioksidansi sadržani u curry prahu mogu pomoći u smanjenju brojnih upala, a i štite organizam od razvoja Alzheimerove bolesti.

9. Paprika

Konzumacija paprike u prahu doprinosi kardiovaskularnom zdravlju, a djeluje i preventivno protiv raka. Paprika sadrži flavonoide koji pomažu neutralizirati štetne slobodne radikale, a potiču i zdravu detoksikaciju. Paprika također može pomoći u smanjenju hronične boli i upala povezanih s artritisom. 

10. Čili

Ima visoku nivo antioksidansa i nekoliko terapeutskih svojstava. Antioksidansi djeluju protuupalno te štite tijelo od različitih infekcija. Smatra se da je odličan anti-karcinogen te da ima mogućnost ubijati stanice raka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.