ZDRAVLJE U KUĆI

Prehrana s malo ugljikohidrata skraćuje život

Ljudsko tijelo, bez sumnje, treba ugljikohidrate, jer su glavni izvor energije i izvrstan izvor vlakana te sprečavaju razvoj brojnih bolesti

Avaz.ba

27.8.2018

U posljednje su vrijeme u Evropi i Sjevernoj Americi vrlo popularne dijete koje se temelje na smanjenom unosu ugljikohidrata, poput Atkinsonove ili Paleo dijete, i povećanom unosu masti, jer garantiraju gubitak kilograma i smanjuju opasnost od razvoja nekih bolesti.

Važan balans

Ljudsko tijelo, bez sumnje, treba ugljikohidrate, jer su glavni izvor energije i izvrstan izvor vlakana te sprečavaju razvoj brojnih bolesti. Uz to je za normalno funkcioniranje organizma najvažniji balans, što znači da u prehrani trebaju biti zastupljene sve grupe namirnica.

Treba podsjetiti da nisu svi ugljikohidrati isti - jednostavni ugljikohidrati iz rafiniranih i procesuiranih namirnica rezultiraju pretilošću, dijabetesom, srčanim problema, pa čak i razvojem karcinoma. No, ako se ugljikohidrati konzumiraju iz pravih izvora, naprimjer smeđe riže ili hljeba od cjelovitih žitarica, i oni postaju dio balansiranog i niskokaloričnog načina prehrane.

Oko 15.400 Amerikanaca koji su učestvovali u istraživanju ispunilo je upitnik o prehrambenim navikama, o vrsti namirnica i veličini porcija, iz čega su naučnici procijenili da su u organizam unosili kalorije iz ugljikohidrata, masti i proteina.

Niske vrijednosti

No, američka studija, čiji su podaci prikupljani više od 25 godina, upućuje na to da je zdravija umjerena konzumacija ugljikohidrata ili zamjena masti i proteina iz mesa biljnima. Ustanovili su da su osobe koje su oko 50 do 55 posto energije u organizam unosile iz ugljikohidrata imale nešto bolje izglede za duži život od onih kod kojih su te vrijednosti bile niske, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u stručnom časopisu „Lancet“.

Visoki udjel

Unos visokog udjela ugljikohidrata u organizam, a to znači oko 70 posto, iz tjestenine, riže, kolača, šećernih pića, smanjuje životni vijek, ali mnogo manje u odnosu na prehranu u kojoj dominira meso.

Više mesa

Prehrana s manjim udjelom ugljikohidrata koji se zamjenjuju bjelančevinama ili mastima postala je vrlo popularna i proširena u posljednje vrijeme. Ipak, prehrana bazirana na mesu s malim udjelom ugljikohidrata povezuje se s kraćim životnim vijekom i do četiri godine.

Zamjene

Zamjenom mesa u prehrani mastima iz biljaka, poput avokada i orašastog voća, i proteina, poput soje i grahorica, smanjuje rizik od preuranjene smrti. Autori studije vjeruju da je česta posljedica zapadnjačkih dijeta koje ograničavaju unos ugljikohidrata smanjen unos povrća, voća i žitarica te da se više konzumiraju životinjske bjelančevine i masti, najčešće povezivane s raznim upalama i starenjem organizma.  

Porijeklo

Važna poruka studije je da nije dovoljno fokusirati se samo na nutrijente nego na to jesu li oni životinjskog ili biljnog porijekla. Priznaje se da se u pogledu optimalnog balansa hrane zdrave za dugovječnost još lome koplja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.