NAŠA TEMA

Biljke zaista liječe, ali s njima trebamo biti vrlo oprezni

U ovoj vrsti liječenja koristi se princip da svako pojedinačno donosi odluku hoće li koristiti neki od tzv. narodnih lijekova

Avaz.ba

24.8.2018

Fitoterapija, kao pomoć tradicionalnoj medicini, sve je popularnija u svijetu, pa i kod nas. Skoro svi, čim osjete neke zdravstvene tegobe, posežu za prirodnim pripravcima, počinju istraživati djelovanje pojedinih biljaka ili pitaju prijatelje za savjet. Iako je liječenje biljem poznato stoljećima, treba biti oprezan i uvijek se konsultirati sa stručnjakom prije upotrebe prirodnih preparata u bilo kojem obliku. Posebnu pažnju treba obratiti na kupovinu takvih preparata putem interneta ili na tržnicama.

Potrošnja i potražnja

- U biljnoj se medicini koriste cijele biljke ili njihovi djelovi za liječenje bolesti i održavanje dobrog zdravlja. To je najstariji poznati oblik medicine koji se provodi hiljadama godina unazad. Ljudi su uvijek vjerovali u ljekovita svojstva biljaka, ali je zvanična medicina često iskazivala sumnju u njihovu ljekovitost ili ljekovitu moć koja je davana pojedinim biljkama i njihovim sastojcima. U nekim periodima i sredinama ova vrsta liječenja je zabranjivana, jer su postojale, i još postoje, zloupotrebe u liječenju ljekovitim biljem – rekao nam je dr. sci. Abel Baltić, specijalista interne medicine.

Dodaje da se kao nepisano pravilo u ovoj vrsti liječenja koristi princip da svako pojedinačno donosi odluku hoće li koristiti neki od tzv. narodnih lijekova. U posljednje vrijeme medicinska nauka sve više uvažava rezultate liječenja ljekovitim biljem.

- Ljekovito bilje koristi se i kao sastojak u proizvodnji sintetičkih lijekova, zatim kao osnovna sirovina raznih kozmetičkih krema, mirisa, kolonjske vode, toaletnih sapuna, zubnih pasta i drugog, a u prehrambenoj industriji kao začini u mesnim prerađevinama, gotovim jelima i pićima. Potrošnja i potražnja ljekovitog bilja na svjetskom tržištu sve je veća. Područje Bosne i Hercegovine, posebno planinski dio, ima izvanredne prirodne uvjete i vrlo je bogato različitim vrstama ljekovitog bilja – kazao je dr. Baltić.


Dr. Abel Baltić

Nuspojave rijetke

U liječenju ljekovitim biljem koriste se cjeloviti biljni lijekovi kako bi stimulirali tijelo da se samo izliječi i oporavi. Ljekovite biljke pažljivo se biraju da bi zadovoljile pacijentove potrebe i izliječile bolest.

- Sigurnost biljne medicine je vrlo visoka, a nuspojave rijetke. Međutim, ne može se uzeti zdravo za gotovo da su biljke uvijek sigurne samo zato što su prirodne. One sadrže složene mješavine hemikalija, a svaki je pacijent jedinstvena osoba s individualnim reakcijama. Važno je posavjetovati se sa stručnjakom i držati se propisane doze. Naravno, samo ljekovito bilje i narodna medicina ne mogu riješiti sve zdravstvene probleme, i srećom, danas smo razvili modernu medicinu. Ali, čak i sada, tretmani ljekovitim biljkama su vrlo popularni – ističe dr. Baltić.

Svojstva i terapeutski učinci

Dok su savremeni lijekovi individualni spojevi izolirani iz biljnog izvora,dr. Baltić napominje da biljna medicina obuhvata stotine ili hiljade različitih spojeva. Stručnjaci za ljekovito bilje vjeruju da svojstva i terapeutski učinci biljne medicine potječu od kombiniranog zajedničkog djelovanja većeg broja sastavnih dijelova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.