ZDRAVLJE U KUĆI

Lijekovi prorjeđuju kosu

Avaz.ba

20.7.2018

Pored sezonskog intenzivnijeg ispadanja vlasi, koje se javlja kod 20 posto stanovništva, uzrok pojačanom opadanju kose mogu biti i različitim oblici fizičkog i psihološkog stresa - teške virusne ili bakterijske infekcije praćene visokom temperaturom, veliki operativni zahvati, ozbiljne povrede i emocionalne traume.

Posljedice stresa

Pojačani gubitak kose primjetan je tek dva do četiri mjeseca nakon fizičkog ili emocionalnog stresogenog događaja. No, pošto je poremećaj reverzibilan, opadanje kose uzrokovano stresom spontano prestaje bez primjene terapije, tako da se kosa postepeno obnavlja tokom nekoliko mjeseci.

Isto važi i za postporođajni gubitak kose, koji može biti veoma izražen. Ovaj oblik prekomjernog opadanja kose smatra se fiziološkim, obično je najintenzivniji u četvrtom mjesecu poslije porođaja. Potpun oporavak kose očekuje se do prvog rođendana djeteta.

Hronične bolesti

S druge strane, različita hronična oboljenja, prvenstveno poremećaji štitnjače, kao i drugi hormonski disbalansi, autoimunske bolesti, kao i oboljenja jetre mogu biti uzrok permanentnog, pojačanog opadanja kose.

Rigorozne dijete, sa naglim gubitkom tjelesne težine, nedostatak proteina, vitamina i minerala, prvenstveno vitamina D i B12, biotina (vitamin H), folne kiseline (vitamin B9), željeza i cinka, dovode do istog problema.

U liječenju se, u zavisnosti od razloga gubitka kose, mogu koristiti hormoni, vitamini, minerali, a kod pojedinih pacijenata je dovoljno isključiti uzrok nastanka problema.

Upotreba lijekova

Pojačan gubitak kose može nastati i zbog upotrebe brojnih lijekova, što posebno pogađa hronične bolesnike. Lijekovi koji najčešće izazivaju pojačano opadanje kose su prvenstveno različite vrste citostatika, ali i kontraceptivi, analgetici, lijekovi za snižavanje visokog krvnog pritiska, statini, retinoidi, antikoagulansi, antimalarici, antimikotici, kao i veliki broj neuroloških lijekova.

I na kraju, iznenadan gubitak kose u vidu jednog ili više pravilnih, kružnih polja na kojima dlaka u potpunosti nedostaje naziva se alopecija areata. Ona je rezultat kompleksne interakcije između nasljednih faktora i imunološkog odgovora, uz značajnu ulogu stresogenih životnih događaja.

 Kada kod dermatologa

Smatra se da u normalnim uslovima dnevno ispada od 50 do 100 dlaka, dok se u različitim patološkim stanjima taj broj višestruko uvećava. Gubitak više od 100 vlasi dnevno smatra se neuobičajenim i zahtijeva pregled dermatologa.

 Uloga nasljeđa

Gubitak kose u čeono-tjemenom dijelu naziva se androgenetska alopecija. Riječ je o genetski uslovljenoj pojavi koja se javlja kod oba spola, češće kod muškaraca, obično između 18. i 25. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.