OBAVJEŠTENJE ZZOR-A FBIH

Počela isporuka citostatika za onkološke pacijente

Za lijek Pemetreksed injekcije je najavljena defektura u proizvodnji do sredine aprila, istaknuli su iz Zavoda

Dva lijeka u prekidu prometa. Facebook

12.4.2024

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR) Federacije BiH stiglo je novo saopćenje u vezi s nedostatkom citostatika. Kako kažu, Zavod nabavlja i isporučuje 187 različitih lijekova prema zdravstvenim ustanovama, a prema odluci o listi lijekova fonda solidarnosti Federacije BiH kojima se trenutno liječi više od 14.200 pacijenata, što je povećanje od oko 30 posto u odnosu na proteklu godinu.

- Što se tiče nestašice nekoliko citostatika, prema obavještenju sa stranice Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, u privremenom/trajnom prekidu prometa su dva lijeka, ali istovremeno ti lijekovi nisu prijavljeni kao deficitarni u zdravstvenim ustanovama - naveli su iz ZZOR-a.

Kada su u pitanju deficitarni lijekovi, navode da je u proteklim danima izvršena isporuka za Onco BCG injekcije, a Paklitaksel infuzije će biti jednim dijelom isporučene do petka.

- Lijek Irinotekan injekcije će biti isporučen, jedan dio, do petka, 12. aprila, a ostatak do kraja mjeseca. Dio isporuke Metotreksat injekcija će biti najkasnije do utorka, 16. aprila, te će se i ostatak isporuke nastaviti kontinuirano. Za lijek Pemetreksed injekcije je najavljena defektura u proizvodnji do sredine aprila - istaknuli su iz ZZOR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.