ZDRAVLJE U KUĆI

Anemija kod beba i djece: Šta kad nedostaje željeza

Avaz.ba

13.7.2018

Piše: Dr. Mersija Dervišević-Tanović

Anemija je znatno češća bolest kod djece nego što se misli, lako se liječi, javlja se kao podloga drugim bolestima, najčešće infekcijama. Gdje tražiti uzrok ovoga oboljenja? Svakako u lošim prehrambenim navikama opće populacije, nedovoljnoj prosvjećenosti u pogledu prehrane dojenčadi te neadekvatnoj preventivnoj terapiji u rizičnim skupinama dojenčadi.

Od deficitarnih anemija je najčešća, a time i najvažnija ona zbog nedostatka željeza. Anemija usljed nedostatka folne kiseline je rjeđa, a vezana je uz prehranu isključivo kozijim mlijekom koje je izrazito siromašno folatima. Prehrana kozijim mlijekom, ako se ne vodi računa o dodatku folne kiseline, može dovesti do teške deficitarne anemije.

Dovoljne zalihe

Anemija usljed nedostatka željeza je najraširenija bolest dječije dobi u našim krajevima. Organizam može uzeti željezo iz hrane ili farmakoloških pripravaka. Novorođenče zalihe željeza dobiva od majke. Kod zdrave novorođenčadi, nakon normalnog trajanja trudnoće, zalihe su dovoljne za normalan rast i razvoj do 6 mjeseci života, a nakon toga je nužno započeti unos željeza hranom.

U majčinom mlijeku je sadržaj željeza oskudan, ali je njegova iskoristivost maksimalna. U slučaju da je beba hranjena adaptiranim mlijekom, ono namijenjeno djeci od šestog mjeseca obogaćeno je željezom. U obaveznoj dohrani koja započinje od 6. mjeseca mora biti zelenog lisnatog povrća i mesa, dakle, namirnica koje sadrže željezo.


Stečeni manjak

Najčešći uzrok sederopenijske anemije je nepravilna ishrana. Postavlja se pitanje kako dijete koje jede sve, prethodno je dojeno, a rođeno je terminski, može uopće imati anemiju usljed nedostatka željeza. Uzroka može biti više. Prvi stepen i najčešći uzrok je anemija majke.

Ako je majka bila anemična prije trudnoće i u trudnoći, neće moći udovoljiti potrebama djeteta koje nosi i ono će se roditi sa smanjenim zalihama, tako da daljnji unos prirodnom hranom neće moći nadoknaditi već stečeni manjak. Drugi razlog je izbor namirnica. Preferira se meso i kombinacija namirnica koja pospješuje apsorpciju željeza, npr. uz mesno-povrtni obrok piti voćni sok, a izbjegavati kombinaciju mesa ili povrća sa žitaricama ili mlijekom.

Kravlje mlijeko

Kravlje mlijeko, razrijeđeno ili ne, nije dobar izvor mlijeka za dojenče do jedne godine. Dokazano je da su djeca koja piju kravlje mlijeko u tom periodu anemična. Zato izbor mlijeka za dojenče svakako ostaje ili majčino ili adaptirano koje je obogaćeno željezom.

Kako prepoznati

Simptomi anemije su:

1. Bljedilo

2. Nokti i kosa su krhki

3. Sluznica jezika je stanjena

4. Dijete je bezvoljno, bez apetita

5. Brzo se zamara, nervozno je

6. Osjetljivo na hladnoću

7. Povećane osjetljivosti na infekcije

8. Vrlo često obolijeva od respiratornih infekcija

9. Dugotrajno neliječena anemija dovodi do poremećaja rasta

Obavezan vitamin C

Liječenje anemije traje mjesecima, a provodi se preparatima željeza uz vitamin C, koji pospješuje apsorpciju željeza. Rezultati poboljšanja se postižu brzo, ali terapiju treba produžiti još nekoliko mjeseci da bi organizam stvorio dobre rezerve željeza.

U prehranu treba uključiti raznovrsne namirnice uz dovoljnu količinu vitamina C, uključujući crveno meso, jetru, sušeno voće, grah, lisnato povrće, a izbjegavati kravlje mlijeko.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.