NAŠA TEMA

Tokom ljeta svi teže brzom skidanju kilograma, ali gdje se kriju zamke popularnih dijeta?

Z. KARIĆ

9.7.2018

Ljeto je period godine kada svi žele savršeno izgledati, najprije zbog odlaska na more. Vitko tijelo bez celulita postaje imperativ. Osim fizičke aktivnosti, važan segment postizanja optimalne tjelesne težine je i prehrana.

Međutim, kada dolaskom toplih dana i priprema za odlazak na more i plaže, ne izgledamo onako kako bismo željeli, rješenja pronalazimo u dijetama. Internet je preplavljen naslovima koji obećavaju gubitak tri, pet pa i više kilograma za kratko vrijeme. Sigurno da neke od tih dijeta daju rezultate, ali su i nutricionisti i ljekari saglasni kako je oprez neophodan, jer restriktivne dijete mogu ozbiljno narušiti zdravlje.

Inga Marković, nutricionista dijetetičar u bolnici „Sveti apostol Luka“ u Doboju, ističe kako je medicinska nutritivna terapija jedina prihvatljiva dijetoterapija koju propisuje dijetetičar nutricionista uz nadležnost ljekara koji je postavio dijagnozu. Takva dijetoterapija zahtijeva biohemijske nalaze krvi i urina na osnovu kojih se određuje daljnji tok liječenja.

Ugrožavanje bubrega

- Sve dijete koje se zasnivaju samo na procjeni stanja uhranjenosti, kao i medicinski neopravdanim testovima intolerancije na hranu, pogotovo iz kapilarne krvi, su nadriliječenje koje nema nikakve veza s pravilnim, zakonskim i opravdanim liječenjem gojaznosti i za pacijente mogu biti vrlo opasne pa i smrtonosne. Medicinsku nutritivnu terapiju nije moguće skinuti s interneta – upozorava Marković.


Prema njenim riječima, među pomodarske dijete spada proteinska dijeta koja se temelji na većem unosa proteina uz potpuno ili djelomično izostavljanje ugljikohidrata, a s povećanim unosom masti. Takva dijeta je Atkinsonova visokoproteinska dijeta, koja je vrlo popularna.

- Ovakva dijeta zahtijeva potpuno izbacivanje namirnica s ugljikohidratima pod pretpostavkom da će tijelo, kada mu nedostaje ugljikohidrata, trošiti masti i tako reducirati težinu. Ova dijeta i one koje se na njoj baziraju prvenstveno ugrožavaju bubrege velikom količinom proteina, jer dolazi do povećanja uree i kreatinina, povećanja skrivenih masti kao i povećanja LDL holesterola - navela je Marković.

Opasne za sve

Takvu dijetu, dodaje, nijedan razuman dijetetičar nutricionista, a ni ljekar neće prepisati, dok špekulanti upravo ovakvu dijetu preporučuju. Ona je u potpunoj suprotnosti sa svim načelima medicinske nutritivne terapije i nema medicinsku opravdanost jer uzrokuje ketozu.

- Slična ovoj dijeti je i Stillmanova dijeta koja preporučuje samo masti i proteine i povećan unos vode. Treća vrsta proteinske dijete je i Cambridge-dijeta, koja se sastoji od tri tekuća proteinska obroka na dan. U takvim dijetama, osim ketoze, javlja se i nedostatak vitamina i minerala. Ove dijete izgladnjuju, vrlo su opasne za sve, a pogotovo za kardiovaskularne bolesnike, djecu, starije osobe kao i sve osobe s bilo kakvim zdravstvenim problemom – ističe Marković.

Napominje da ovim dijetama pripada i Ketogena dijeta. Ona sadrži dosta masti i proteina, a samo 20 posto ugljikohidrata, deficitarna je vitaminom C i kalcijem, stvara mnogo urične kiseline i sadrži dosta holesterola. U zapadnim zemljama primijećeno je da se njena primjena drastično napušta.

Ne postoji brz način skidanja kilograma

Sve dijete, kaže Marković, osim medicinske nutritivne terapije mogu biti rizične po zdravlje. Naime, ne postoji brz način skidanja kilograma, a da ne narušimo zdravlje.

- Medicinski je dozvoljen gubitak do četiri kilograma mjesečno i za ovakav gubitak je dokazano da nema fizioloških promjena i da je jedini zdrav način mršavljenja. Tako nema nuspojava, jer dolazi do pravilnog topljenja masnih naslaga, bez gubitka mišićne mase. Dijete koje nude veliki gubitak tjelesne mase za kratko vrijeme su vrlo opasne po organizam čovjeka – kazala je Marković.

Medicinska nutritivna terapija

Dnevni obrok dijete za gojazne, navodi Marković, mora sadržavati namirnice velike biološke vrijednosti, uz smanjen sadržaj šećera i masti. Sve količine namirnica moraju biti podijeljene u najmanje pet obroka. Razmak između obroka mora biti najmanje tri, a najviše četiri sata. Zabranjena je upotreba gaziranih pića, grickalica, slatkiša...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.