RIJEČ STRUKE

Nutricionista Inga Marković objasnila za "Avaz": Za sehur jesti meso i jaja, a omrsiti se vodom

Post se započinje konzumacijom vode i njena količina treba biti najmanje devet čaša raspoređenih na dva dozvoljena obroka u postu, govori Marković

Facebook

13.3.2024

Post predstavlja voljnu apstinenciju ili odricanje od hrane i pića na određeni period. Gladovanje ili kalorijska restrikcija je najviše ispitana medicinsko-nutritivno-dijetetska intervencija koja ima sposobnost da uspori starosnozavisne promjene i poveća ne samo dužinu već i kvalitet života. Kazala je ovo Inga Marković, nutricionistica.

Osjećaj sitosti

- Ramazanski post predstavlja potpuno odricanje od hrane, pića i svih drugih tjelesnih zadovoljstava od zore do zalaska sunca i spada u najteže i najzahtjevnije vrste posta. Postoje dva obroka u ramazanu, sehur i iftar - rekla je Marković.

Za sehur, dodaje, preporučuje se konzumiranje namirnica s visokim indeksom sitosti, a to su meso, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, masti i njihovi proizvodi. Namirnice ovakvog sastava daju duže vrijeme osjećaj sitosti, sporije se vare, sporije podižu nivo glukoze u krvi i ne uvode u kratkom roku u hipoglikemiju. Za sehur se tako pripremaju jela čija su baza meso, jaja i sir, uz priloge povrća, riže ili mahunarki.

Marković: Nadoknada tečnosti. Facebook

- Preporučuje se i unos jezgrastog voća koje olakšava post i ne dozvoljava deficit važnih nutrijenata. Post se započinje konzumacijom vode - govori Marković.

Unos vode

Za iftar je bitno, kaže, nadoknaditi energiju koju je tijelo koristilo za vrijeme posta. Bitno je da obrok u iftaru bude baziran na ugljenohidratnim namirnicama „niskog indeksa sitosti“, ali visoke energetske vrijednosti.

- Iftar se počinje unosom vode i njena količina treba biti najmanje devet čaša raspoređenih na dva dozvoljena obroka u postu. Potom suhe šljive, hurme ili smokve, koje brzo vraćaju energiju visoko podižući nivo šećera u krvi. Za osobe s poremećajem metabolizma glukoze i inzulinskom rezistencijom preporučuje se unos bobičastog voća koje manje utječe na glukozu u krvi - navodi Marković.

Detoksikacija organizma

Post doprinosi sprečavanju i liječenju hroničnih poremećaja i bolesti, kao što su gojaznost, hipertenzija, povišene masnoće u krvi, inzulinska rezistencija, metabolički sindrom, preddijabetes, dijabetes, masna jetra, depresija, seksualna disfunkcija i kancer.

U toku posta dolazi do detoksikacije organizma, kao i do reguliranja hormonskog statusa tako što se smanjuje lučenje hormona koji izazivaju poremećaje krvnog pritiska, šećera i lipida.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.