ZDRAVLJE U KUĆI

Kako prestati bacati hranu

Kako prestati bacati hranu

"Zdravlje u kući"

14.6.2018

Bacanje hrane obično nije znak bahatosti ili nečeg slično - najčešće jednostavno pronalazimo hranu na mjestima gdje smo je "dobro spremili" i nakon toga jednostavno zaboravili da smo to napravili.

No, kad bismo na kraju godine pokušali sabrati koliko smo novaca na taj način bacili u kantu za smeće, skupila bi se simpatična cifra za koju smo mogli sebi omogućiti malo odmora ili luksuza.

Ukratko, kako biste uštedjeli, pročitajte ova četiri dobra savjeta:

1. Čuvajte ostatke hrane - iako je uobičajeno da se hrana ostala od obroka čuva, većinom se zaboravi staviti u frižider pa se baca. Ili stavite ostatke hrane u staklene posude pa u frižider ili odmah od njih pripremite obrok koji će vam poslužiti sutra na poslu.

2. Kupujte namirnice u rinfuzi - većina će izbjeći ovakav način kupovine u velikim prodavaonicama jer je lakše kupiti već zapakiranu hranu, ali ovo je način uštede jer ćete kupiti tačno onoliko koliko trebate.

3. Napravite popis prije kupovine - svi znamo kako često prenatrpamo kolica s namirnicama jer smo zaboravili po što smo uopće došli u dućan. To će rezultirati bacanjem hrane i većim troškom za kućni budžet. Ako uz uštedu želite jesti zdravo, napravite sedmični plan obroka i sasvim sigurno viška u vašem frižideru neće biti.

4. Pravilno pohranite namirnice - pravilno pohranjivanje izgleda tako da su pojedine vrste hrane odvojene u svojim kutijama, kada ne dolaze u dodir sa zidovima frižidera niti međusobno te kad se ne može dogoditi istjecanje tekućine.

Lako pokvarljiva hrana kao mesni naresci, riba, svježe meso, kremasti kolači moraju se čuvati na temperaturi frižidera, najbolje na 4 °C. Na toj se temperaturi može čuvati ovisno o svojoj svježini obično dan-dva, do nekoliko dana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.