ZDRAVLJE U KUĆI

Refleksija unutrašnjih bolesti na kožu: Na šta ukazuju „plačno lice“, otoci i crvenilo

Avaz.ba

24.1.2018

Unutrašnje bolesti cijelog organizma zahvataju i kožu lica, a često se prvo i jave baš tu. To su tzv. autoimmune bolesti kod kojih se u organizmu stvaraju posebni produkti, tzv. antitjela koja razaraju vlastite ćelije odnosno vlastiti organizam.  

Nema lijeka

Uzrok te pojave do danas nauka nije uspjela do kraja razjasniti. Zato su još neizlječive bolesti. U te bolesti ubrajaju se dermatomiozitis, eritematodes i sistemska sklerodermija.

Promjene na koži lica kod dermatomizitisa manifestiraju se crvenilom i otokom kože cijelog lica. Otečeni, crveni obrazi i otečeni, crveni, podbuhli očni kapci ostavljaju utisak kao da je osoba dugo plakala i daju izgled licu koji se opisuje kao plačna maska.

Za razliku od dermatomiozitisa, kod sistemske sklerodermije situacija s kožom lica i izgledom kompletnog lica sasvim je suprotna. Koža je žućkaste boje, tvrda, nos je ušiljen, očni kapci postaju prekratki da prekriju cijelu očnu jabučicu. Takav izgled je dermatologe ranije, kada još nisu znali precizno šta se dešava u koži, podsjećao na ptičiju glavu i otuda izraz koji se još zadržao za ovakvo lice, tzv. ptičije lice.

Tvrde promjene

Kod sistemskog eritematodesa koža lica je difuzno crvena, otečena i peruta se. Kod tzv. kutanog ili kožnog eritematodesa koji, za razliku od sistemskog, zahvata uglavnom kožu, najčešće se javljaju brojne, poput otočića crvene, tvrde, zadebljane promjene na čijoj se površini nalaze srebrene ljuske koje su adherentne za kožu.

Sve ove bolesti su vrlo ozbiljne i do danas su neizlječive, ali se odgovarajućom sistemskog terapijom može bar donekle zaustaviti daljnja progresija.

Skidanje ljuski

Pokušaj mehaničkog skidanja ljuski kod sistemskog eritematodesa praćen je jakim bolom i praktično ih je nemoguće odstraniti s kože. Ove promjene, nakon adekvatne sistemske terapije, iza sebe ostavljaju ružne ožiljke.

Mišići ekstremiteta

Dermatomizitis prate promjene na mišićima ekstremiteta, to jest na poprečno-prugastim mišićima. Istovremeno je prisutna slabost poprečno-prugastih mišića pa osoba teško stoji na nogama, a slabost gornjih ekstremiteta je tako izražena da se osoba ne može sama počešljati.

Prsti ruku i nogu

U slučaju sistemske sklerodermije koža postaje „pretijesna“ vlastitom organizmu. Zato se na okrajcima kao što su prsti, kako ruku tako i nogu, zatim na laktovima javljaju rane koje ne mogu spontano zarasti. Kao i kod sistemskog eritematodesa, promjene na licu samo su jedna od manifestacija bolesti koja napada cijeli organizam, a naročito su po život opasne promjene na unutrašnjim organima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.