ZDRAVLJE U KUĆI

Pet najpoželjnijih namirnica za početak dana

Vodite računa o zdravlju

(J.K.)

10.11.2015

Svi znamo da je doručak najvažniji dnevni obrok koji ne bi trebalo da se preskoči.

1. Ovsena kaša (sadrži vlakna, bogata je omega 3 masnim kiselinama i sadrži folate i kalijum). Najviše je vlakana u prepolovljenim zrnima (steek-cut), a birajte uvek ovsene pahuljice bez dodatka šećera. Skuvaju se za samo 15 minuta, a možete ih zasladiti medom, mlijekom, ili im dodati voće i malo orašastih plodova. 

2. Grčki jogurt s karakterističnim oštrim ukusom bogat je kalcijumom i bjelančevinama, sadrži ih dvostruko više nego obični jogurt. Najbolje ga je za doručak pojesti samog, bez slatkih dodataka i nećete uskoro biti gladni. A ako želite još i nešto slatko, možete pojesti neko voće po svom izboru. 

3. Pšenične klice. Samo dvije kašike pšeničnih klica osiguravaju čak 15 odsto dnevno preporučenog unosa vitamina E koji nam u ishrani obično nedostaje. Možete ih dodati doručku tako da ih umješate u obični jogurt ili u svoj najdraži smuti. 

4. Grejp pozitivno utiče na sagorijevanje viška kilograma i ravnotežu šećera u krvi. Osim toga, grejp je odličan za hidraciju organizma i bogat je antioksidansima koji jačaju imunološki sistem. Za dobro kombinovan doručak konzumirajte ga zajedno s bjelančevinama – jajem ili običnim jogurtom. 

5. Banana je puna dobrih ugljenih hidrata koji su 'glavni krivac' za to da se dugo nakon doručka osjećamo sito. Sadrži veliku količinu kalijuma, a dobro se kombinuje sa žitaricama i zobenom kašom. Sve ove namirnice djeci osiguravaju energiju, jačaju imunitet i čuvaju ih od učestalih infekcija koje se u hladnijim mjesecima lakše šire u vrtićima i školama. Važna je i raznovrsna ishrana, bazirana na cjelovitim žitaricama, mahunarkama, povrću i drugim kvalitetnim namirnicama, koja isključuje rafinisane proizvode, posebno šećer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.