Pojedete li cijelu kutiju keksa odjednom jasno vam je da će vam to škoditi, ali jednako je štetno pretjerati s konzumacijom određene zdrave hrane. Saznajte kojih je to šest blagotvornih namirnica u kojima trebate uživati umjereno
1. Špinat
Izvor je bjelančevina, vlakana, vitamina i minerala te pomaže u očuvanju vida. Međutim, špinat sadrži i velike količine oksalata, tvari koja pospješuje stvaranje bubrežnog kamenca zbog čega ga treba jesti umjereno.
2. Narandže i paradaiz
Ako se jedu u prevelikoj količini, kiselina u narandžama i paradaizu može uzrokovati gastroezofagealni refluks, želučani poremećaj koji karakteriziraju neugodni simptomi poput grlobolje, ali i žgaravice i povraćanja. Preporučuje se pojesti ne više od dvije narandže ili paradaiza dnevno.
3. Konzervirana tunjevina
Jedete li prečesto konzerviranu u tunjevinu, postoji opasnost da će vam se organizam "predozirati" živom s obzirom da se ovaj element u tunjevini nalazi u većim količinama. Pretjerani unos žive može uzrokovati oslabljenje vida, pogoršani sluh, narušenu koordinaciju i slabost u mišićima. Tunjevinu ograničite na maksimalno dvije konzerve sedmično.
4. Soja
Konzumirate li je umjereno soja će povoljno utjecati na holesterol i krvni pritisak, ali ako pretjerate soja može spriječiti apsorpciju željeza i uzrokovati anemiju. Zato ne jedite više od jedne porcije soje dnevno.
5. Brazilski oraščići
Ova fina grickalica bogata je bjelančevinama, vlaknima, esencijalnim masnim kiselinama i selenom te smanjuje holesterol i krvni pritisak. Međutim, u prevelikim količinama selen može biti toksičan te uzrokovati gubitak kose, lomljive nokte, dermatitis i neurološke probleme. Jedite najviše deset brazilskih oraščića na dan.
6. Voda
Hidratacija organizma ključna je za dobro zdravlje, ali pretjerana konzumacija najzdravijeg piće na planeti može uzrokovati trovanje vodom. Previše vode otapa natrij u tijelu, a prenizak nivo natrija može poremetiti moždane funkcije. Kako znati pijete li previše vode? Ako vam je mokraća uvijek prozirna, smanjite unos vode.