ZDRAVLJE U KUĆI

Kamenac nakon masne hrane

PREVENCIJA Sačuvajte zdravlje žučne kese

Redakcija

9.12.2014

Kamen u žuči muči oko 30 posto populacije. Češće se pojavljuje kod žena, naročito starijih od 55 godina, trudnica i onih koje uzimaju hormonalnu terapiju. Pod povećanim rizikom su i ljudi koji nisu aktivni i ne vježbaju, imaju višak kilograma, povišen holesterol i trigliceride, kao i oni koji naglo gube tjelesnu težinu.

Stvaranju kamena u žuči u velikoj mjeri doprinosi ishrana bogata mastima i holesterolom i podstiče prekomjerno izlučivanje žuči. Prerađeni ili prosti ugljikohidrati koji podstiču debljanje također stvaraju plodno tlo za nastanak kamena.

Isto važi i za ishranu siromašnu vlaknima koja usporava peristaltiku i pražnjenje crijeva i pospješuje taloženje holesterola u žučnom mjehuru. U ishrani treba oprezno dozirati proteine životinjskog porijekla koji izazivaju veći gubitak kalcija i mokraćne kiseline jer i to podstiče nastanak kamena u žuči.

Najveći broj pacijenata ima kamen u žuči godinama, a da to i ne zna jer često ne uzrokuju nikakve tegobe. Tek polovina oboljelih osjeća simptome koji se uglavnom pojavljuju nakon uzimanja određene hrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.