RIJEČ STRUKE

Svaki peti čovjek ima optimalno zdravlje srca

Ako je vaš rezultat 50-80, zdravlje vašeg srca je „osrednje“, odnosno imate umjeren rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti

Rezultat 80 i više znači da ste u grupi osoba s dobrim KVZ. Agencije

Piše: Dr. Adnan Delić, kardiolog

21.7.2022

Godine 2010. Američko udruženje za srce (AHA) objavilo je novu definiciju “kardiovaskularnog zdravlja” (KVZ) kako bi promoviralo poboljšanje zdravlja pojedinca i stanovništva te izradilo način da se kvalitet KVZ mjeri i prati.


Žive duže

U izvornoj verziji, nazvanoj „Life's Simple 7 ” (LS7), procjena KVZ se zasnivala na sedam faktora: ishrana, fizička aktivnost, pušenje cigareta, indeks tjelesne mase (BMI), ukupni holesterol, krvni pritisak te glukoza u krvi.

Od 2010. do danas stanje KVZ, uz korištenje opisanog alata za procjenu, proučavalo se u populacijama stanovništva širom svijeta, rezultati su pokazali da osobe s visokim rezultatom KVZ imaju mnoštvo povoljnih zdravstvenih ishoda tokom života, odnosno da žive duže i zdravije od ljudi s niskim skorom.

Istraživanja su značajno unaprijedila naše razumijevanje životnog toka KVZ, zdravog starenja i potencijalnih načina unapređenja KVZ. Istovremeno, nađena su i određena ograničenja originalnog LS7 KVZ mjerenja.


Dr. Adnan Delić, kardiolog. Avaz

U skladu s tim, AHA je nedavno poboljšala i proširila definiciju i metode za procjenu KVZ kako bi povećala kvalitet bodovanja. Usto, zdravlje spavanja je dodano kao osmi parametar procjene KVZ i objavljen je novi mehanizam procjene koji se sada zove „8 ključnih faktora za život“. Korištenjem novog mehanizma nakon procjene KVZ dobije se rezultat na skali 0-100.


Visoki rizik

Rezultat 80 i više znači da ste u grupi osoba s dobrim KVZ. Ako je vaš rezultat 50-80, zdravlje vašeg srca je „osrednje“, odnosno imate umjeren rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, a, ukoliko je rezultat niži od 50, vaše zdravlje je loše i imate visok rizik od nastanka KVB.

Rezultati iz SDA pokazuju da mali broj stanovnika, svega 1 od 5, spada u grupu dobrog KVZ; 62 posto ima umjeren, a 18 posto visok rizik od nastanka bolesti srca.

Rizični faktor

Povišeni krvni pritisak (hipertonija) jedan je od rizičnih faktora koji pogoduju razvoju bolesti srca i krvnih žila, posebno kod osoba srednje i starije životne dobi. Na njega nepovoljno utječu pušenje, povišene masnoće u krvi, muški spol, dob iznad 60 godina, povišen pritisak u porodici, debljina i stalna psihička napetost. Važnost redovnog mjerenja i stalnog nadzora te stalnog uzimanja odgovarajuće terapije naglasit ćemo podatkom da je smanjenjem pritiska za 2 mm Hg učestalost koronarne bolesti srca manja za 5 posto.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.