NAŠA TEMA

Šta je mikrobiom, koliko je opasan i treba li se liječiti

Imaju zadatak da omogućavaju najrazličitije funkcije kao što su odbrana od patogenih mikroorganizama, održavanje normalnog imunog odgovora i sl., kazala dr. Begović

Z. Karić

Svima su neprijatne infekcije, čak i blaži konjunktivitis

Foto: Ilustracija


Odmah pri rođenju našu kožu i sluzokože naseljavaju najrazličitiji mikroorganizmi, a prisustvo svih bakterija, virusa i gljivica označava se terminom mikrobiom. Ovo je kazala dr. Enesa Begović, oftalmolog.

Tri grupe

- Svaka od sluznica, kao što su npr. sluznice usne šupljine, oka, gornjih dišnih puteva, crijeva ili vaginalna, imaju svoj mikrobiom, a razlike među njima su u zastupljenosti i vrsti određenih mikroorganizama. Mikrobiom sačinjavaju bakterije, virusi i gljivice i oni se mogu svrstati u tri grupe: mutuale (korisni za domaćina), komensale (nisu ni korisni ni štetni) i patogene (izazivaju oboljenja) - govori dr. Begović.

Svima su nam, kaže naša sagovornica, neprijatne infekcije oka, čak i blaži konjunktivitis. I zbog toga je uvriježeno mišljenje da su dijelovi oka, poput konjuktive, a naročito unutrašnjost oka, sterilni. Ipak, naučnici su već prije nekoliko godina utvrdili da postoji i mikrobiom oka, odnosno zajednica mikroorganizama, pogotovo bakterija, koje žive na našim očima i u njima i zapravo su nam korisni.

  • Dr. Begović: Oko nije sterilno

    Dr. Begović: Oko nije sterilno

    Foto: Avaz


- Naše sadašnje znanje o mikrobiomu posljednjih godina doživljava revoluciju zahvaljujući razvoju medicinske genetike i rezultatima genskih analiza. I dok je ukupan broj ljudskih gena oko 20.000, mikroorganizmi su višestruko bogatiji genskim materijalom u nekim regijama, kao što je npr. digestivni trakt, ovaj genom je 100 puta brojniji u odnosu na genom čovjeka - navodi dr. Begović.

Uzeti uzorak

S druge strane, sluznica oka sadrži znatno manje mikroorganizama, čak i u poređenju s okolnom kožom.

- Stoga prilikom analize brisa sluznice oka često dobivamo nalaz da je kultura ostala sterilna, što nikako ne treba tumačiti u smislu da je i sluznica s koje je uzet uzorak sterilna. Naprotiv, brojne vrste mikroorganizama naseljavaju površinu oka i imaju zadatak da omogućavaju najrazličitije funkcije kao što su odbrana od patogenih mikroorganizama, održavanje normalnog imunog odgovora i sl. - ističe dr. Begović.

Količina materije oskudna

Nekonzistentnost između nalaza brisa i stvarnog stanja, dodaje dr. Begović, proizlazi iz činjenice da je količina materijala koja se uzima za analizu najčešće oskudna, standardno se ispituje prisustvo tek nekoliko vrsta mikroorganizama, a nekad je potrebno da prođe i više sedmica kako bi se razvile određene kulture.

Više o temi Enesa Begović

NA VRH

Podijeli članak na