RIJEČ STRUKE

Šta je demodex i na koji način se liječi

Zahvata i trepavice pa tako uzrokuje naslage na trepavicama, svrbež i peckanje očiju, osjećaj stranog tijela u očima i mutan vid

Dolazi do začepljenja pora te upale na koži. Ilustracija

Piše: Dr. med. spec. Zejna Velagić, specijalista dermatovenerolog

12.5.2022

Demodex je grinja koja se nalazi na koži odraslih u folikulama dlake i porama. Hrane se stanicama i masnoćom kože te su normalni dio kožne flore i u većini slučajeva ne uzrokuju probleme na koži, no onda kada se broj ove grinje poveća, dolazi do začepljenja folikula dlake i pora te upale na koži.


Osjećaj hodanja

Posljedica navedenog je suha perutava koža, pojava sitnih akni, svrbež kože i osjećaj “hodanja nečega” na koži.

Zapravo taj osjećaj hodanja je realan jer ova grinja noću izlazi iz folikula i hoda po koži brzinom oko 10 milimetara na sat.

Kožna oboljenja koja su povezana s povećanim brojem demodexa su rosacea, steroidni dermatitis, akne, seboreični dermatitis i nespecifični iritantni dermatitis kože lica. Povećan broj demodexa na koži se naziva demodikoza ili demodicidoza.


Dr. med. spec. Zejna Velagić, specijalista dermatovenerolog. Avaz

Nemali je broj pacijenata koji se obrate dermatologu zbog suhe kože i perutanja lica gdje kažu da, uprkos mazanju masnih krema na lice, stanje se ne popravlja ili se čak pogoršava do te mjere da im se počnu javljati veliki broj sitnih akni u vrlo kratkom vremenu. U tim slučajevima obavezno je uraditi dijagnostiku za demodex.


Topikalni lijekovi

Demodikoza zahvata i trepavice pa tako uzrokuje naslage na trepavicama, svrbež i peckanje očiju, osjećaj stranog tijela u očima i mutan vid. U težim slučajevima trepavice mogu i otpasti. Dijagnosticiranje demodikoze se radi pregledom otiska kože, sadržaja folikula dlake ili trepavice pod mikroskopom.

U terapiji se koriste topikalni lijekovi poput permethrin i metronidazole te sistemski antibiotik ili ivermectin.


Preporuka stručnjaka

Osim terapije, preporučuje se pranje lica dva puta dnevno odgovarajućim sredstvom, izbjegavanje masnih losiona, krema, čistaća i masne šminke te eksfoliacija kože kako bi se skinuo izumrli gornji sloj kože. Preparati koji sadrže ulje čajevca se preporučuju za pranje lica jer je u posljednje vrijeme dokazano da ulje čajevca djeluje protuupalno i smanjuje broj demodexa. Preporučuje se pregled dermatologa za dijagnostiku i odgovarajuću terapiju u svim slučajevima kada osnovna njega ne rješava nastali problem na koži lica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.