RIJEČ STRUKE

Laserom se mogu trajno ukloniti prošireni kapilari

Nakon tretmana potrebno je izbjegavati nanošenje hemijskih supstanci direktno na kožu

Piše: Dr. Zejna Velagić, dermatovenerolog

Broj tretmana zavisi od veličine kapilara

Foto: Ilustracija


Laserom Nd: YAG, valne dužine 1.064 nm, u potpunosti se i trajno mogu ukloniti prošireni kapilari na licu, tzv. spajder (paukoliki) kapilari, kao i prošireni kapilari na nogama.

Trajanje tretmana

Laserski snop određene valne dužine apsorbira crveni pigment oksihemoglobin u krvnim sudovima. Na taj način dolazi do potpuno selektivnog uništavanja i zatvaranja proširenih kapilara i ostalih vaskularnih lezija, bez oštećenja okolnog tkiva.

Laserskom sondom prelazi se preko dijelova kože gdje se nalaze kapilari, a u zavisnosti od veličine tretirane regije, tretman traje od nekoliko minuta do pola sata. Broj tretmana zavisi od veličine kapilara i tretirane regije i varira od 1 do 6. Tretmani se rade u razmaku od 3 do 4 sedmice, a rezultati su definitivni.

  • Dr. Zejna Velagić,  dermatovenerolog

    Dr. Zejna Velagić, dermatovenerolog

    Foto: Avaz


Važno je da koža prije laserskog tretmana nije osunčana, jer se smanjuje efikasnost i povećava rizik neželjenih reakcija na koži. Također je potrebno izbjegavati izlaganje suncu šest sedmica prije tretmana.

Koža nakon tretmana laserom bude blago crvena i ponekad blago otečena u narednih nekoliko sati, obično dva do tri, a najviše 24 sata.

Nakon tretmana potrebno je izbjegavati nanošenje hemijskih supstanci direktno na kožu, neophodno je prati kožu samo blagim sapunom i mehanički ne iritirati tretirano područje 24 sata.

Zaštitna krema

Također, nakon tretmana veoma je važno ne izlagati se sunčevim zracima i ne odlaziti u solarij. Ponekad male površine kože mogu poprimiti ljubičastu ili plavu boju, poput modrica, koja se povlači za otprilike sedam dana. Koža se može prekriti šminkom nakon 24 sata poslije tretmana. Strogo se zabranjuje izlaganje suncu mjesec nakon tretmana, a potrebno je koristiti kreme sa zaštitnim faktorima kako bi se spriječila pojava hiperpigmentacije. Odmah nakon tretmana može se nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima.

Neželjeni efekti

Neželjeni efekti laserskog uklanjana kapilara su crvenilo tretirane regije i eventualni otok tokom 15 minuta do dva dana od tretmana. Ukoliko je koža svježe osunčana, mogu se pojaviti i tamnije fleke, koje perzistiraju i do nekoliko mjeseci. Navedene promjene su rijetke i potpuno prolazne. Vrlo rijetko mogu ostati hipopigmentacije i ožiljci.

NA VRH

Podijeli članak na