KORISNO

Jednostavne vježbe koje olakšavaju bol uzrokovan čukljevima

Stopalima itekako prija slana kupka s toplom vodom ili hod po pijesku

Stavite peškir na pod ispred vas, pa ga hvatajte i vucite prema sebi. Ilustracija

Z. K.

25.10.2021

Čukljevi mogu biti veoma nezgodni. Osim toga što sužavaju izbor obuće na onu koja je isključivo udobna, ali ne i lijepa, nisu prijatni ni za oko, ali ni za tijelo. Često izazivaju bolove koji mogu poremetiti svakodnevni život. Međutim, ukoliko niste u mogućnosti da ih hirurški odstranite, ne morate se pomiriti s bolom, već možete olakšati sebi jednostavnim vježbama. Osim vježbi, stopalima s čukljevima itekako prija slana kupka s toplom vodom, ili hod po pijesku.

Vježba s lopticom - Na pod ispod stopala stavite tenisku ili neku drugu lopticu slične veličine, pa pomjerajte stopala naprijed-nazad. Ponavljate vježbu tri-pet minuta sa svakim stopalom.

Vježba s peškirom - Stavite peškir na pod ispred vas, pa ga hvatajte i vucite prema sebi samo nožnim prstima. Vježbu ponovite pet puta, s kratkim pauzama.

Vježba prebacivanja težine s peta na prste - Ova vježba izvodi se u stojećem položaju s blago savijenim koljenima. Prvo polako odvajajte pete od poda, dok težina tijela ne bude samo na prstima. Radite ovu vježbu redovno, onoliko koliko vam prija, dok vas ne zaboli.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.