ORDINACIJA

Ovo su uzroci: Čukalj izaziva bolove i otežano hodanje

Liječenje ove deformacije je konzervativno i operativno

Poremećaji u smislu čuklja nisu česti. Ilustracija

Piše: Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević

19.9.2019

Haluks valgus (čukalj) najčešći je deformitet prednjeg dijela stopala. Glavni znaci su ispupčenje unutrašnje metatarzusa (nožja) i vanjska devijacija palca stopala. Postoje različita gledanja na uzrok nastanka deformacije na stopalu.


Uska obuča

Neke studije navode familijarno javljanje kroz generacije, a neke zastupaju koncepciju da je čukalj položaj prve metatarzalne kosti (kosti donožja) primarni uzrok. Na rendgenskom snimku otkrivaju se pogrešni odnosi, i to pomaknuta prva metatarzalna kost medijalno, prema sredini tijela i djelimična luksacija (iščašenje) bazalne koščice palca. 


Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević. Ilustracija

Unutrašnja polovina glavice prve metatarzalne kosti strši i formira čukalj. Poremećaji u smislu čuklja nisu česti, ali ako su prisutni, tada predstavljaju deformaciju koja, osim što je izražena, pričinjava velike poteškoće, kao što su bolovi i otežanom hodanju. Najpoznatiji vanjski uzročni faktor u nastajanju čuklja je uska obuća.


Osnovni uzrok

Ne smatra se da je obuća osnovni uzrok, ali svakako pospješuje pogoršanje ove promjene. Visoka peta preopterećuje donožje i razmiče kosti nožja u vidu lepeze, a uski, šiljati prednji dio cipele onemogućava pokretanje prstiju, čime potiskuje palac lateralno, a mali prst medijalno. 

Liječenje ove deformacije je konzervativno i operativno.

Za operativni tretman teže se odlučuju pacijenti, a i ortopedi i hirurzi. Konzervativno liječenje je koncentrirano na izbor obuće odgovarajuće veličine i pogodnog oblika.

Vježbe stopala

Pri početnoj devijaciji palca potrebno je korištenje uložaka za podizanje metatarzalnog svoda i provođenje intenzivnih vježbi stopala, posebno mišića i tetiva palca. Uz ove navode, povoljno djeluju kupke i masaža. Novi kvalitet u borbi protiv čukljeva je inteligentni separator za čukljeve. Studija je pokazala da separator uklanja čukljeve, ispravlja izobličene prste, uklanja bol i upalna stanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.