RIJEČ STRUKE

Kod koga i gdje se javlja rozacea - bolest kože lica

Kod žena je najčešća lokalizacija na bradi i obrazima, a kod muškaraca na nosu

Pojavljuju se crvenilo, kapilari i upalne promjene. Ilustracija

Piše: Dr. Zejna Velagić,dermatovenerolog

29.9.2021

Rozacea je bolest kože lica na kojem se pojavljuju crvenilo, kapilari i upalne promjene poput papula, pustula i nodusa, suhoća, perutanje i svrbež kože. Kod nekih pacijenata javljaju se zadebljanja i grbe na nosu. Klinička slika je slična aknama te je vrlo važno uraditi dijagnostiku za diferencijaciju i adekvatnu terapiju.


Prisutna grinja

Kod pacijenata rozacea uzrokuje manjak samopouzdanja jer daje utisak neuredne i neodržavane kože. Iako se može pojaviti i prije dvadesete, tipičan je početak između 30. i 50. godine. Žene obolijevaju 2 do 3 puta češće, ali je bolest teža kod muškaraca.

Kod žena je najčešća lokalizacija na bradi i obrazima, a kod muškaraca na nosu. Češće obolijevaju osobe svijetle puti, sa znakovima oštećenja kože suncem. Kod nekih pacijenata postoji povezanost s infekcijom Helicobacter pylori i problemima probavnog trakta. U velikom broju slučajeva na koži je prisutna grinja/parazit Demodex folliculorum, i to u količinama većim i do 18 puta nego na normalnoj koži.


Zejna Velagić, dermatovenerolog. Avaz

Također, u 30-40 posto slučajeva kod pacijenata postoji i porodična historija crvenila lica i rozacee. Crvene i roskaste fleke koje ostaju nakon rozacee se povlače s terapijom. Prošireni kapilari ostaju, osim u slučajevima kada se tretiraju laserom.

Prije započinjanja liječenja potreban je detaljan dermatološki pregled radi određivanja tipa rozacee.


Određivanje terapije

 U odnosu na oblik i težinu rozacee određuje se terapija koja može biti: lokalna, sistemska, lasersko uklanjanje kapilara i crvenila te tretiranje grbastog nosa (rinofime) radiovalovima i laserom.

Preporuke za ublažavanje

Pacijentima s rozaceom preporučuje se izbjegavanje faktora koji pogoršavaju crvenilo i upalu. A to su:

1. Vruća hrana i pića

2. Previše začinjena hrana

3. Alkohol

4. Boravak na ekstremnim temperaturama

5. Pretjerano izlaganje suncu

6. Stres i stresne situacije

7. Vruće kupke i boravak u sauni


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.