RIJEČ STRUČNJAKA

Najčešća bolest današnjice: Hipertenzija remeti funkcije svih organa

Normalnom vrijednošću smatra se krvni pritisak 120/80 mmHg

Vrijednost 140/90 mmHg smatra se stadijem hipertenzije. Ilustracija

Piše: Prof. dr. sc. med. Jasmin Čaluk, internista kardiolog

19.8.2021

Hipertenzija ili povišen krvni pritisak spada u najčešće bolesti današnjice. Krvni pritisak je sila kojom krv u krvnim žilama tiska na zidove krvnih žila. Normalan krvni pritisak omogućava normalan protok krvi kroz krvne žile svuda u tijelu i dostavu kisika i hranjivih materija do svih organa u tijelu.


Precizni mehanizmi

Pad pritiska dovodi do kolapsa cirkulacije i smanjenja protoka krvi kroz tijelo, što remeti funkcije svih organa, zbog čega je vrlo važno da tijelo održava normalnu visinu pritiska.

U našem tijelu postoji niz vrlo preciznih mehanizama kojima se krvni pritisak drži na normalnim vrijednostima.

Nekoliko tih mehanizama aktivira se da nas odbrani od niskog pritiska, a neki služe za odbranu od previsokog krvnog pritiska.


Prof. dr. sc. med. Jasmin Čaluk, internista kardiolog. Avaz

Krvni pritisak izražava se preko dvije brojke: sistolički (ili gornji) pritisak je onaj koji se mjeri u momentu izbačaja krvi iz srca u cirkulaciju (u vrijeme srčanog „otkucaja“), a dijastolički (ili donji) je pritisak koji je u cirkulacijskom sistemu prisutan u vrijeme između dva otkucaja. Kada govorimo o visini pritiska, uvijek treba prvo reći vrijednost gornjeg, pa onda donjeg pritiska.

Normalnom vrijednošću smatra se krvni pritisak 120/80 mmHg. No, optimalan ili najbolji je pritisak koji je malo ispod te vrijednosti, npr. 115/75 mmHg ili 110/70 mmHg. Vrijednost 140/90 mmHg i više smatra se i stadijem hipertenzije ili povišenog krvnog pritiska i cilj antihipertenzivne terapije je držati prosječan krvni pritisak ispod 140/90 mmHg.



Stisnute arterije

No, ako se pokaže da pacijent tolerira i da dobro reagira na terapiju, treba pokušati spustiti pritisak ispod 130/85 mmHg, ako je to moguće.

Pojednostavljeno rečeno, hipertenzija znači da su sve arterije u tijelu stisnute. Terapijom pokušavamo opustiti arterije i na taj način ublažiti visinu krvnog pritiska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.