RIJEČ STRUKE

Dr. Jasmin Čaluk: Kako izbjeći bol u ušima pri ronjenju

Već na 1,2 metra dubine bubna opna se udubi pod pritiskom i javi se lagana bol

Što dublje idete, javlja se jača bol. Ilustracija

Prof. dr. sc. med. Jasmin Čaluk, internista kardiolog

17.8.2021

Svi koji vole roniti mogu imati probleme s ušima. Prvi i najčešći problem pri zaranjanju je bol u ušima pri povećavanju dubine zarona. Ovaj problem se javlja jer raste pritisak u vanjskom uhu, koji pojačava voda što dublje idemo, koji tiska na bubnu opnu, jer on nadvladava pritisak u srednjem uhu.


Izjednačiti pritisak

Bubna opna je mala elastična membrana koja čini granicu između vanjskog i srednjeg uha. Ona prima vibracije iz okoline, prenosi ih u srednje uho sistemu slušnih koščica, a ove ka unutrašnjem uhu u kojem se te vibracije pretvaraju u nervne signale - tako čujemo zvukove.

Srednje uho je povezano s gornjim dijelom grla tzv. Eustahijevom tubom, koja je uglavnom zatvorena, jer je zatvara spljoštena sluznica. Tube se otvaraju tokom gutanja i zijevanja, čime zrak može ući do srednjeg uha i izjednačiti pritisak s dvije strane bubne opne.


Prof. dr. sc. med. Jasmin Čaluk, internista kardiolog. Avaz

To je ono “pucketanje” koje čujemo dok gutamo ili zijevamo, a dešava se mnogo puta tokom dana, jer se kisik u srednjem uhu brzo resorbira od tamošnje sluznice, pa pritisak pada te se otvaranjem tuba gutanjem i zijevanjem izjednači.


Može puknuti

Ovaj mehanizam izjednačavanja pritiska s dvije strane bubne opne trebamo primjenjivati tokom zarona da ne bismo imali bol u ušima, a u nekim slučajevima i rupturu (puknuće) bubne opne, što vodi infekcijama, upalama i oštećenju sluha.

Već na 1,2 metra dubine bubna opna se udubi pod pritiskom i javi se lagana bol, a samo na dva metra dubine javlja se intenzivnija bol, dok istezanje osjetljive strukture bubne opne može dovesti do oštećenja i upale koja može trajati sedmicama. Ako nemate sreće i ne izjednačavate pritisak, a brzo zaranjate, bubna opna može puknuti na 3,5 metara dubine.


Iskoristite ove trikove

Tokom zarona možete se poslužiti s nekoliko trikova za izjednačavanje pritiska u ušima: začepite nos i usta i puhnite, ali ne prejako i ne duže od 5 sekundi, smanjite dubinu zarona, zategnite grlo i donju vilicu gurnite naprijed i dolje, kao na početku dubokog zijevanja, uštinite nos i progutajte te uštinite nos i proizvedite glas “k”. Vježbajte ove manevre ako volite ronjenje. Izvedite ih i neposredno pred zaron i bit ćete mirni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.