NAŠA TEMA

Kako tjelesna kondicija jača vašu romantičnu vezu

Bez obzira na to koliko dugo ste zajedno, kvalitetno provedeno vrijeme uvijek je premium, kaže Šebić

Potpuno novi, uzbudljiv način vezivanja. Ilustracija

Piše: Z. Karić

3.8.2021

Vrijeme je da razmotrite kako vježbanje i tjelesna kondicija mogu imati koristi ne samo za vaše zdravlje i dobar izgled nego i za vašu romantičnu vezu.


Pozitivan utjecaj

Sve veći broj dokaza ukazuje na to da parovi koji vježbaju zajedno ostaju zajedno, kaže dr. sci. Lejla Šebić, najpoznatija bh. fitness trenerica.

- Zašto ne iskoristiti ruku vašeg partnera i pozvati ga da bude i vaš partner za vježbanje? Kada par vježba zajedno, sama vježba može imati pozitivan utjecaj na odnos - fizički i emocionalno. To znači da trening zapravo jača vezu i odličan je način da energizira vaš odnos. Bez obzira na to koliko dugo ste zajedno, kvalitetno provedeno vrijeme uvijek je premium - dodaje Šebić.


Šebić: Dodatna motivacija. Avaz

Osim zajedničkih izlazaka, odlazaka na večere ili gledanja filmova, dodaje ona, kvalitetno vrijeme zauzima potpuno novo značenje kada vježbate zajedno.

- Prisustvo partnerice će vas dodatno motivirati da uradite više na treningu (ipak ćete htjeti impresionirati), a vježbanje će generirati endorfine koji će vas oboje dovesti u odlično raspoloženje i jedan potpuno novi, uzbudljiv način vezivanja. Vježbanje izaziva simptome fiziološkog uzbuđenja - znojne ruke, ubrzan puls, otežano disanje. Ovi simptomi isti su kao i kod uzbuđenja izazvanog zbog romantične privlačnosti i zaljubljenosti - govori Šebić.


Fizički izazov

Zanimljivo je da, ističe ona, ljudi mogu lako pogrešno protumačiti ove simptome i zamijeniti fizičko uzbuđivanje za romantičnu atrakciju. Ovo može doprinijeti da se vaša partnerica još više zaljubi u vas.

- Neka istraživanja pokazuju da se, nakon zajedničkog učestvovanja u uzbudljivom fizičkom izazovu ili sportskim aktivnostima, parovi osjećaju zadovoljnije svojim odnosima i više su zaljubljeni u svog partnera - ističe Šebić.


Nova dimenzija

Šebić kaže da, čak i ako se već osjećate kompetentno u obavljanju određene vježbe ili neke vrste treninga, dovođenje vašeg romantičnog partnera može biti fantastičan način da povećate energiju na treningu. Vježbanje u paru daje skroz novu dimenziju vašim treninzima, a usto poboljšavate i vašu emocionalnu vezu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.