SAVJETI

Kako zaštititi zube tokom ljeta

Šećer je prvi neprijatelj zdravlja zubi jer uzrokuje njihovo propadanje

Z. K.

Oralno zdravlje na udaru tokom ljeta

Foto: Ilustracija


Ljeto je odlično doba za vaše zube jer sunce pruža puno vitamina D koji igra i važnu ulogu u zaštiti imunološkog sistema i borbe protiv infekcija. Oralno zdravlje je na dobitku jer vitamin D čuva zdravlje kostiju i zuba. Naravno, postoje i neki rizici za oralno zdravlje kada dođe ljeto, a važno je znati kako zube zaštiti od oštećenja ili razvoja problema.

Najgora opcija

Njega usana - Usne su jako osjetljive na sunce ali često na njih zaboravljamo staviti kremu sa zaštitnim faktorom. Koža je na njima tanka i lako može izgorjeti na suncu, što u konačnici može dovesti do razvoja puno većih problema, poput raka kože. Potrebno je koristiti faktor 30, a nanositi ga morate često kada ste izloženi suncu.

Hladne poslastice - Ako se želite na brzinu rashladiti, onda je sladoled odlična ideja, ali ako već duže vrijeme patite radi osjetljivih zubi ta poslastica može izazvati jaku bol. Tu bol možete spriječiti tako da cijele godine koristite paste za osjetljive desni.

Jedite manje slatkiša - Šećer je prvi neprijatelj zdravlja zubi jer uzrokuje njihovo propadanje, a zaslađeni napici su najgora opcija, posebno ako ih ispijate cijeli dan. Voda je i dalje prvi odabir.

Otvarač za boce

Opasnost ljetnih sportova - Čim se pojave topli dani, većina nas želi što više vremena provoditi na zraku, tu su često uključeni i ljetni sportovi. No uz njih se uvijek javlja i opasnost da možete izgubiti zub ili ga slomiti. Možete nositi zaštitu, ili jednostavno dobro paziti kako biste ostatak ljeta uživali u lijepom osmjehu.

Zubi nisu otvarač - Nikako nemojte koristiti zube kao otvarače za boce ili vrećicu čipsa na plaži jer će to uvelike povećati šansu da se dogodi nesreća i da slomite zub.

Više o temi Zubi

ISTRAŽIVANJA
Kako parodontitis može dovesti do infarkta

Više o:

Zubi Zdravlje
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na