RIJEČ STRUKE

Dr. Jasmin Čaluk: Ovo su loše navike koje mogu biti pogubne za vaše srce

Oko 20 posto bolesti srca danas posljedica su pušenja

Z. Karić

Dobro bi bilo vježbati umjerenim intenzitetom

Foto: Ilustracija


Prof. dr. sc. med. Jasmin Čaluk, internist kardiolog, objasnio nam je koje su to loše navike koje mogu biti pogubne za vaše srce. Među njima su, kaže dr. Čaluk, konzumiranje cigareta, alkohol, loša higijena zuba...

Opasno je i dugotrajno sjedenje

- Oko 20 posto bolesti srca danas posljedica su pušenja. Pušači imaju 2-4 puta veći rizik da dobiju srčano oboljenje nego nepušači. Također, velike količine alkohola podižu krvni pritisak masnoće u krvi i tjelesnu težinu dok je sjedenje više od pet sati dnevno opasno za srce, pojačava gojaznost, podiže krvni pritisak i holesterol u krvi. Preporučuje se bar svakih sat vremena ustati i prohodati bar po 5 minuta – govori dr. Čaluk.

On ističe kako velika naprezanja u vježbanju potiču oslobađanje stres-hormona (adrenalin i kortizol) pa raste puls i krvni pritisak. Ovo podiže rizik od infarkta i moždanog udara. Dobro bi bilo vježbati umjerenim intenzitetom po 30 minuta, 5 dana u sedmici.

  • Dr. Čaluk: Među faktorima rizika je i nedovoljno spavanja

    Dr. Čaluk: Među faktorima rizika je i nedovoljno spavanja

    Foto: Avaz


- Osim što redovno četkate zube, koristite i zubni konac. Bakterije povezane s bolestima desni mogu uzrokovati upale u krvnim žilama i njihovo sužavanje, a to je rizik za srčani udar. Napominjem da budete oprezni i sa unosom soli u organizam. Višak soli podiže krvni pritisak pa je dobro izbjeći hranu koja je sama po sebi slana Preporučuje se da dnevni unos soli ne prelazi 1,5 grama – napominje dr. Čaluk.

Ozbiljne komplikacije

Među faktorima rizika, navodi dr. Čaluk, je i nedovoljno spavanja. Ovo onemogućuje napregnutom srčanožilnom sistemu da se odmori i time se podiže rizik od bolesti srca. Preporučuje se 7-8 sati sna dnevno.

- Stres podiže krvni pritisak, remeti ritam srca i ubrzava aterosklerozu (odlaganje masnih naslaga u krvne žile) zbog čega raste rizik od infarkta. Rizik za srce je za petinu niži kod osoba koje konzumiraju više od pet porcija voća i povrća dnevno, u odnosu na one koji konzumiraju tri porcije – rekao je Čaluk.

Visoki pritisak je tihi ubica jer većina osoba s ovim problemom i ne osjeti tegobe. Opasno je ne uzimati tablete protiv visokog pritiska samo zato što nemate tegoba. Ovo može za posljedicu imati ozbiljne komplikacije.

Više o temi Jasmin Čaluk

RIJEČ STRUČNJAKA
Šta je ateroskleroza i koliko je opasna
NA VRH

Podijeli članak na