KORISNO

Koji napitak je posebno zdrav za naše tijelo

Poboljšava cirkulaciju, a može poboljšati i protok krvi, posebno u povrijeđenim mišićima

Topla voda posebno pomaže u detoksikaciji tijela. Ilustracija

Z. K.

19.5.2021

Ma koliko da je bljutava, topla voda je posebno zdrava za naš organizam.


Izbacuje toksine

Zdrava detoksikacija, ispiranje sinusa i smanjenje upale i generalno bolova u cijelom organizmu. Ovo su samo neke od zdravstvenih prednosti tople vode, koju bismo svakodnevno trebali konzumirati, ukoliko želimo imati jak i zdrav organizam.

Naime, topla voda posebno pomaže u detoksikaciji tijela. Podiže temperaturu tijela, što uzrokuje znojenje, a upravo na taj način se izbacuju toksini iz tijela i čiste pore.

Toplota ovog napitka može ublažiti pritisak uzrokovan prehladom i nazalnom alergijom. Para, također, pomaže u odčepljenju sinusa.


Ispijanje više vode pospješuje gubitak kilograma. Ilustracija

Konzumacija vruće vode može pružiti neko unutrašnje ublažavanje boli, ali važno je napomenuti da toplota, također, može pogoršati otok nastao usljed povrede.

Nekoliko naučnih istraživanja tvrdi da ispijanje više vode pospješuje gubitak kilograma.


Hranjive materije

Voda, također, pomaže tijelu da apsorbira hranjive materije i izbaci otpad. Topla voda ubrzava metabolizam, što bi moglo pomoći u mršavljenju. Osim toga, ona proširuje krvne sudove, poboljšavajući cirkulaciju. To može pomoći mišićima da se opuste i ublažava bolove.

Vruća voda poboljšava cirkulaciju, a može poboljšati i protok krvi, posebno u povrijeđenim mišićima. Stručnjaci preporučuju da se pije topla voda, ali u normalnim količinama.

Ublažava stres

Ono najbitnije za svakodnevicu, čaša tople vode može ublažiti stres i anksioznost.

 Jedna naučna studija je pokazala da topli napici, uključujući kafu i čaj, mogu smanjiti nivo stresa i anksioznosti. Studija sugerira da je to, možda, i zbog kofeina u ovim pićima, ali toplota je, također, odigrala važnu ulogu u popravljanju raspoloženja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.