KORISNO

Kako loše navike mogu dovesti do različitih tegoba

Istezanje mišića neposredno nakon ustajanja može dovesti do povrede kičme

Prekrštene noge dižu pritisak. Ilustracija

Z. K.

18.5.2021

Mnoge ustaljene navike štete zdravlju, a da toga nismo ni svjesni. Ukoliko ih na vrijeme ne promijenite, mogu dovesti do različitih tegoba koje utječu na to da se ne osjećate dobro uprkos zdravoj ishrani, vježbanju, dovoljnom i kvalitetnom spavanju. Stručnjaci navode najčešće nezdrave navike:


Jutarnja higijena

Spavanje na stomaku može prouzrokovati bol ili utrnulost ruku. U ovom položaju vrat je blago savijen unazad i pritišće nerve koji prolaze cijelom dužinom gornjih ekstremiteta.

Prekrštene noge prilikom sjedenja dovode do podizanja krvnog pritiska. Često prebacivanje noge preko noge stvara pritisak na kukove, a može izazvati i zgrušavanje krvi u nogama, zbog prevelikog pritiska vena. Ljekari savjetuju da se u ovom položaju ne sjedi duže od 10 do 15 minuta. Ukoliko se ove navike ne možete lako osloboditi, onda povremeno trebate ustati da bi krv normalno cirkulirala.

Istezanje mišića neposredno nakon ustajanja može dovesti do povrede kičme. Tokom noći kičmeni pršljenovi se opuštaju i hidriraju, pa naglo istezanje čini da budu pod velikim pritiskom. Da bi se mišići zagrijali i bili spremni za istezanje, prethodno treba obaviti jutarnju higijenu i raspremiti krevet.


Bol u stomaku

Stezanje kaiša radi vitke linije može dovesti do digestivnih problema. Čvršće zategnut kaiš stvara pritisak u unutrašnjosti stomaka, a posljedica takvog stanja je pojava gorušice, nekada bola u stomaku i grudima, kao i otežano gutanje, upozoravaju gastroenterolozi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.