NAŠA TEMA

Proljeće je pravo vrijeme za početak njege kože

Iako je sunce izvor života, ipak s izlaganjem treba biti umjeren i svakako upotrebljavati hidratantne kreme sa zaštitnim faktorom

Njegu kože treba provoditi svaki dan kontinuirano. Ilustracija

Piše: Z. Karić

22.4.2021

Priroda se budi, sve cvjeta, behara, pupa, raste, sunca je sve više, dani su duži i mi smo sve više na otvorenom prostoru. Tokom zime koža je pokrivena debelim slojem odjeće i, uz hladnoću i boravak u zatvorenim prostorima, bez dovoljno kisika, površinski sloj kože dodatno se isušuje i koža postaje hrapava, suha, dehidrirana, umorna, crvena, sa ili bez svrbeža, kazala je prim. mr. sc. dr. Senija Kuralić, specijalista dermatovenerolog iz “Plave poliklinike”, Tuzla.


Fizička aktivnost

- Treba naglasiti da koža nije puki omotač, već svojevrsni monitor stanja organizma i ogledalo događaja iz okoline. Zato i njega kože podrazumijeva brigu o cjelokupnom zdravlju organizma. Detoksikacija znači eliminirati nagomilane toksine i vraćanje organizma u stanje ravnoteže, a to znači, prije svega, lišiti se konzumiranja alkoholnih i gaziranih pića, nikotina, rafiniranih ugljenih hidrata… - govori dr. Kuralić.

Dodatno se, ističe ona, detoksikacija potiče uzimanjem dosta tečnosti, najmanje dva litra dnevno, uključujući zeleni čaj, čaj od korijena maslačka, agrume...

- Potrebno je konzumirati hranu bogatu „otpacima“ i vlaknima radi dobre probave. Boraviti na otvorenom što duže. Fizička aktivnost je itekako preporučljiva. Zdrava prehrana ne treba biti imperativ samo kad se spremamo na more i plažu. U proljeće organizam treba osloboditi od tzv. zimske, teške hrane. Tradicionalni post je jedna od metoda detoksikacije organizma - kaže dr. Kuralić.


Masaža i pilinzi

Njegu kože treba provoditi svaki dan kontinuirano, a ne kampanjski, zato je proljeće pravi početak za to. U tom smislu treba povećati unos tekućine i omega kiselina (kao što su riba, lan, lješnici, suncokret, orašasti plodovi). Iako je sunce izvor života, ipak s izlaganjem treba biti umjeren i svakako upotrebljavati hidratantne kreme sa zaštitnim faktorom.


Započnite s čišćenjem, masažom i pilinzima. Ilustracija

- Njegu kože treba započeti čišćenjem, masažom i pilinzima. Danas su na raspolaganju brojni proizvodi kako komercijalni tako i oni iz kućne radinosti. Čišćenje je banalna i dosadna priča, ali je prvi korak u njezi kože. Čišćenje je početak njege, a naročito na kraju dana, kada treba odstraniti šminku. U tu svrhu najbolje je koristiti blaga sredstva, kao što je micelarna otopina, ali se ne treba lišavati odgovarajućih sapuna. Potrebno je kupati se mlakom vodom, a ne vrućom, koja isušuje kožu, a sapuni i kupke trebaju biti s neutralnim ili blago kiselim pH - savjetuje dr. Kuralić.


Mlaka voda i latice cvijeća

Kupke su provjereni recept koji pomaže u njezi kože, dodaje dr. Kuralić. Ne morate se kupati u mlijeku, kao što je radila Kleopatra, ali mlaka voda, biljna ulja i latice sezonskog cvijeća će biti sasvim dovoljne. Piling se može uraditi gotovim komercijalnim preparatima, kojih na tržištu ima mnogo, ali se može uraditi i u kućnim uvjetima (kora od banane, krupna morska so…). Također, hidratacija podrazumijeva kreme lagane teksture, kao što su kreme od ulja košpica marelice, a najbolje je koristiti kao noćnu njegu. Hidratantne kreme su značajne, kao i kreme koje sadrže E vitamin, a može se koristiti i samo sadržaj kapsule vitamina E.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.