ZDRAVLJE

Zeleniš specifičnog ukusa obiluje vitaminima i mineralima

Rukola garantira poboljšanje stanja kostiju, zuba i očiju

Prepuna vitamina i minerala. Ilustracija

Z. K.

8.4.2021

Rukola obiluje antioksidansima i kao takva pomaže odbranu protiv jednostavnih bolesti kao što je prehlada, ali i ozbiljnijih stanja, poput raka, srčanih oboljenja i preranog starenja. Vitamin A, kojim rukola obiluje, garantira poboljšanje stanja kostiju, zuba i očiju. Pokazano je da jedinjenja flavonoida u svom zeljastom povrću sličnom rukoli štite kožu, pluća i oralne šupljine od raka.



Odličan izbor za dodatak ishrani

Još jedna korist od uključivanja rukole u redovnu ishranu je vitamin K. Naime, postepena degradacija nervnih puteva, kao u slučaju kod Alchajmerove bolesti, može se usporiti povećanjem unosa vitamina. Rukola je prepuna vitamina i minerala, koji na neki način jačaju odbranu imunog sistema organizma.

Tijelo je stimulirano da stvara više bijelih krvnih zrnaca, a rukola ima i druge brojne načine da poboljša snagu, izdržljivost i funkcioniranje vašeg imunog sistema. Ovo zeljasto povrće odličan je izbor za dodatak ishrani za trudnice.


Bogata folatima

Naime, rukola je bogata folatima, koji uključuju i folnu kiselinu, a oni dokazano smanjuju pojavu određenih mentalnih defekata kod beba. Konzumiranje rukole je korisno i zbog sadržaja vitamina B kompleksa, ranije poznatih, jednostavno, kao vitamin B, koji zapravo čine grupu od osam različitih vitamina, koji podstiču metabolizam i zdravlje ćelija.

Ovaj zeleniš, specifičnog ukusa, osim što obiluje vitaminima i mineralima, jača imuni sistem, skelet, nerve i mozak...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.