NOVI POJAM U NAUCI

Jeste li ikada čuli za vitamin P: Štiti nas od raznih bolesti

Namirnice bogate ovim vitaminom su citrusi, tamna čokolada, jabuke...

Citrusi imaju vitamin P. Facebook

M. Z.

16.8.2023

Vjerovatno niste dosad čuli za vitamin P, pa evo šta trebate znati o ovom relativno novom pojmu u nauci o prehrani.

Vitamin P odnosi se na grupu bioflavonoida, prirodnih spojeva prisutnih u biljkama koji imaju antioksidativna svojstva i brojne druge zdravstvene prednosti. Neki od poznatih bioflavonoida uključuju kvercetin, rutin i hesperidin te se nalaze u različitom voću, povrću i drugim namirnicama biljnog porijekla.

Ovi spojevi pružaju potencijalne koristi za zdravlje, kao što su:

Antioksidativna svojstva

Bioflavonoidi djeluju kao antioksidansi, štiteći ćelije od oštećenja koja mogu uzrokovati slobodni radikali. Ovim svojstvima doprinose zaštiti staničnih struktura i očuvanju integriteta DNA. Antioksidansi igraju važnu ulogu u održavanju općeg zdravlja i smanjenju rizika od hroničnih bolesti poput srčanih bolesti, dijabetesa i određenih vrsta raka.

Protuupalni učinci

Neki bioflavonoidi imaju protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upala u tijelu, čime se smanjuje rizik od različitih zdravstvenih problema.

Zdravlje srca i krvnih žila 

Određeni bioflavonoidi, poput kvercetina, istraživani su zbog svog potencijala da podrže zdravlje srca poboljšavajući funkciju krvnih žila, smanjujući krvni pritisak i utječući na metabolizam holesterola. Hrana bogata bioflavonoidima, kao što su agrumi, bobice i tamnozeleno lisnato povrće, povezana je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti.

Podrška imunološkom sistemu 

Bioflavonoidi se smatraju podrškom imunološkom sistemu, pomažući tijelu u odbrani od infekcija i bolesti.

Olakšanje od alergija 

Posebno se istražuje kvercetin koji može pomoći u upravljanju simptomima alergije stabilizirajući mast ćelija koje oslobađaju histamin i druge upalne posrednike odgovorne za alergijske reakcije. Osim toga, bioflavonoidi imaju ulogu u regulaciji nivoa šećera u krvi, što može biti korisno za osobe s dijabetesom ili u riziku od razvoja dijabetesa.

Namirnice bogate vitaminom P uključuju citrusno voće, tamnu čokoladu, bobice, jabuke, zeleni čaj, crno vino i zeleno lisnato povrće poput kelja, špinata i brokule. Ovo voće i povrće, posebno ono crvene, plave i ljubičaste boje, obiluje antocijanidinima koji pružaju dodatne zdravstvene koristi, piše Times Of India.

Uz sve ovo na umu, vitamin P ima potencijal da pruži brojne prednosti za vaše zdravlje, a uključivanje namirnica bogatih ovim bioflavonoidima u vašu prehranu može doprinijeti očuvanju i poboljšanju vašeg zdravstvenog stanja, piše Bljesak.info.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.