SAVJETI

Jedite hranu bogatu sumporom

Vjeruje se da pomaže u borbi sa stresom, hroničnim umorom, promjenama vezanim za starenje, dijabetesom, gojaznošću, čak i rakom

Sumpor je neophodan za podmlađivanje tijela. Ilustracija

Z. K.

17.3.2021

Sumpor se od antičkih vremena smatra izuzetno važnim za zdravlje i ljepotu. 

Loše raspoloženje

Miješa se sa melasom za poboljšanje kvaliteta kože, kose i noktiju, vjeruje se da pomaže u borbi sa stresom, hroničnim umorom, promjenama vezanim za starenje, dijabetesom, gojaznošću, čak i rakom.

Sumpor je neophodan za život čovjeka. Ulazi u sastav dvije aminokiseline, kao i u mnoga važna biološka jedinjenja, kao što su vitamini. Važnija jedinjenja sumpora su sumporna i sumporasta kiselina, soli i oksidi sumpora. Javlja se i u čistom obliku i u obliku minerala sulfida i sulfita.

Neka istraživanja pokazala su da osobe, koje u tijelu imaju manjak sumpora, sklonije su bolestima kože, pojačanom znojenju, konstantnom osjećaju žeđi, želji za slatkim i ljutim jelima, čak i lošijem raspoloženju i želji za samoćom.

Sumpor je neophodan za podmlađivanje tijela, ali i za čišćenje od toksina. Dio je ključnih vitamina i moćnih antioksidanasa, a u tijelu je dio hrskavice, noktiju, kose i kože.

Sumnja se da nedostatak ovog elementa povećava rizik od artritisa, alergija na hranu i ciroze jetre. Sumpor je naročito važan za jetru.

Pomaže jetri

Podstiče proizvodnju žučne kiseline, zahvaljujući kojoj jetra lakše izbacuje toksine, pomaže aktiviranju procesa detoksikacije tijela i regeneracije jetre, neutralizirajući opasne toksine poput kadmijuma, žive i olova te utječe na poboljšanje funkcije ćelija jetre.

Kako ga nadoknaditi u tijelu

Ljudsko tijelo nije sposobno da samo proizvodi sumpor, pa je važno svakodnevno nadoknađivati neophodne zalihe uz pomoć hrane. Neke od namirnica bogatih sumporom su meso, masna riba, jaja, mlijeko, mahunarke, kupus, zeleno lisnato povrće, crni i bijeli luk. Pazite da ne uništite sumpor u hrani. Pri termičkoj obradi hrane, sumpor brzo isparava, ako je dugo izložen velikoj toploti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.