ZDRAVO I LJEKOVITO BILJE

Bijeli sljez je čuvar zdravlja

Kao ljekovite dijelove koristimo osušen korijen i list bijelog sljeza

Z. K.

Čaj od bijelog sljeza možete koristiti za umirenje kašlja

Foto: Ilustracija


Bijeli sljez je višegodišnja zeljasta biljka iz familije sljezova. Kao ljekovite dijelove koristimo osušen korijen i list bijelog sljeza. Korijen bijelog sljeza sadrži sluzi, asparagin, kalcijev oksalat, pektine, skrob, tanin, fenolne kiseline.

Čaj od bijelog sljeza možete koristiti za umirenje kašlja, za oblaganje sluznica (gastritis, čir na želucu) i smanjenje iritacija. Primjenjuje se kod bronhitisa, zapaljenja respiratornih organa, upale mokraćne bešike urinarnog trakta i kamena u mokraćnim putevima.

  • Sluz bijelog sljeza prianja uz upaljene mišiće i ublažava njihovo grčenje

    Sluz bijelog sljeza prianja uz upaljene mišiće i ublažava njihovo grčenje

    Foto: Ilustracija


Spolja se primjenjuje za ispiranje nosa, naročito kod beba. Također, čaj od bijelog sljeza ubrzava metabolizam te se koristi i za one koji žele smršaviti. Korijen i list bijelog sljeza sadrže sluzi, koje umiruju sluznice stvarajući zaštitni sloj oko njih. Sluz bijelog sljeza prianja uz upaljene mišiće i ublažava njihovo grčenje prilikom kašlja i na taj način ga umiruje.

Pripremite čaj: Jednu supenu kašiku isjeckanog korijena preliti sa 200 ml prethodno prokuhane i ohlađene vode i uz povremeno mućkanje ostaviti 30-60 minuta, a zatim procijediti.

NA VRH

Podijeli članak na