SAVJETI

Hrana koja smiruje živce

Banane sadrže hranjive tvari koje pridonose osjećaju sreće i smirenosti

Banana smiruje nervni sistem. Ilustracija

Z. K.

29.1.2021

Preopterećen nervni sistem najviše se troši pokušavajući odbraniti tijelo od napada, a problemi se često mogu manifestirati u obliku tjeskobe, panike ili stresa koji iscrpljuju rezerve energije, a čak mogu biti štetni po sistem žlijezda s unutrašnjim lučenjem.

Slatki krompir

Jedan od načina zaštite su namirnice koje umiruju nervni sistem.

Sirutka - Pošto je bogata L-triptofanom i cijelim nizom ljekovitih aminokiselina i hranjivih materija, sirutka je izvrsna hrana za smirivanje živaca.

Slatki krompir - Složeni ugljikohidrati koji sadrže visoke nivoe vitamina A, C i B vitamina, kao što je slatki krompir može pomoći u smirivanju živaca, eliminiranju stresa, pa čak i snižavanju krvnog pritiska.


Čokolada smiruje nervni sistem. Ilustracija

Isto tako, slatki krompir sadrži niz hranjivih sastojaka koji hrane endokrini sistem i održava zdravim disajni, urinarni i nervni sistem.

Banane - Mnogi sportaši jedu banane nakon meča ili utakmice jer to voće sadrži kalij, elektrolit koji pomaže tijelu da ostane hidratizirano.

 No, banane sadrže i magnezij, vitamin B6 i ostale hranjive tvari koje potpomažu probavu i pridonose osjećaju sreće i smirenosti.

Opuštanje mozga

Zeleni i biljni čaj - Zeleni čaj sadrži aminokiselinu poznatu kao L-teanin koja poboljšava raspoloženje stimulirajući proizvodnju alfa valova u mozgu te pomaže pri smanjenju stresa i opuštanju.

Tamna čokolada - Slično kao i sirutka, tamna čokolada i kakao sadrže L-triptofan, neurotransmiter odgovoran za opuštanje mozga. Također, sadrže i magnezij, mineral poznat po svojoj sposobnosti da smiruje nervni sistem.

Jedite špinat

Da bi mozak i nervni sistem funkcionirali kako treba, tijelu treba visok unos vitamina topivih u mastima koji pridonose izgradnji masnih naslaga koje štite od oštećenja živaca. A jedan takav vitamin jest vitamin K koji možete dobiti u velikim količinama jedući špinat.

On, također, pomaže pri reguliranju proizvodnje hormona u nervnom sistemu, može podstaknuti bolje raspoloženje, utjecati na dobro spavanje i dobru tjelesnu reakciju na fizičku aktivnost i stres.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.