SAVJETI

Uklonite bol u leđima

U većini slučajeva bol brzo prolazi, sam od sebe, već poslije nekoliko dana

Obično je simptom opterećenja ligamenata i mišića. Ilustracija

Z. K.

2.11.2020

Bolovi u leđima i ramenima su relativno česti i obično se javljaju ukoliko ste dizali neki teret, nezgodno spavali ili predugo sjedili.  Uzroci mogu biti različiti. Bol u donjem dijelu leđa, odnosno krstima, naziva se lumbago i pogađa sedam od 10 ljudi u nekom periodu života. Obično je simptom opterećenja ligamenata i mišića zbog saginjanja i dugotrajnog sjedenja, tvrde stručnjaci. 

U većini slučajeva bol brzo prolazi, sam od sebe, već poslije nekoliko dana. Treba nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima, ali ako bol potraje treba posumnjati na artritis ili deformitet kičme. Ukoliko boli s desne donje strane leđa mogu biti bubrezi.  Na bolno mjesto držite kesicu s ledom 15 minuta tri puta dnevno. 

Napravite kupku od gorke soli. Joga i istezanje pomažu za bolove u donjem dijelu, masaža opušta ukliješten nerv. Iako je udaljen od krsta, bol u ramenu ima iste simptome i razlog previše aktivnosti ili neaktivnosti. Kada se bol u ramenu pogoršava tokom vremena onda je povrijeđen vrat. Refleksni bol u ramenu može biti i simptom bolesne jetre, žučne kese ili srčanog udara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.