STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Žene bi nakon 40. godine obavezno jednom godišnje trebale uraditi mamografiju

Godišnja mamografija najbolja je strategija za sprečavanje rane smrti od karcinoma dojke

Z. K.

Preporučuje se da se počne odlaziti na mamografiju sa 45 godina

Foto: Ilustracija


Odlazak na mamografiju jedanput godišnje počevši od 40. godine spriječio bi većinu smrtnih slučajeva od karcinoma dojke, tvrde američki naučnici. Studija, koju je vodila dr. Elizabeth Arleo, radiologinja specijalizirana za mamografiju u Weill Cornell Medicine i New York-Presbyterian, otkrila je da godišnja mamografija od 40. do 80. godine može smanjiti broj smrti od karcinoma dojke za 40 posto. 

Trenutačne preporuke predviđaju rjeđi odlazak na mamografiju s početkom u kasnijoj dobi i one mogu smanjiti broj smrti za 23 do 31 posto.

- Godišnja mamografija od 40. godine najbolja je strategija za sprečavanje rane smrti od karcinoma dojke - rekla je Arleo, čija je studija objavljena u časopisu „Cancer“.

Američko društvo za karcinom i Američka radna grupa za prevenciju navode da je istina da će odlazak na mamografiju već sa 40 godina otkriti više karcinoma, ali kažu i da će u toj dobi biti više lažno pozitivnih rezultata.  Stoga, Američko društvo za karcinom preporučuje da se počne odlaziti na mamografiju sa 45 godina, a sa 55 savjetuju pregled mamografom svake dvije godine. 

Više o temi Mamografija

KORISNO
Čvorići u dojkama kod dojilja
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na