DOTRAJALA OPREMA

Smanjen broj lokacija na kojima se obavljaju rendgenski snimci grudi: Aparat za mamografiju pokvaren već dvije godine

Istraživanjem tržišta utvrđeno da se ne isplati popravljati navedeni aparat

Mamografija je važan pregled za otkrivanje karcinoma dojke. Facebook

25.3.2024

Aparat za mamografiju u Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo već dvije godine nije u funkciji, a, kako navode iz ove ustanove, u pitanju je dotrajalost aparata koji je proizveden 2016. godine.

Aparat za mamografiju (mamograf, op.a.) je neophodan za rendgenski snimak dojke, kako bi se što ranije otkrio karcinom. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u svijetu se godišnje karcinom dojke dijagnosticira kod 2,3 miliona žena, a uzročnik je 685.000 smrtnih ishoda.

Nabavka novog

Iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS naveli su za "Avaz“ kako je istraživanjem tržišta utvrđeno da popravka navedenog aparata nije isplativa, te se pristupilo prikupljanju i osiguravanju finansijskih sredstava za nabavku novog.

- Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Vlada KS prepoznali su značaj nabavke mamografa te su osigurali potrebna finansijska sredstva. Trenutno je u postupku provođenje javne nabavke digitalnog mamografa nove generacije za potrebe pacijentica s područja lokaliteta Centar, kao i svih pacijentica Kantona Sarajevo - kazali su nam iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva.

Dalje ističu da, dok nabavka novog mamografa ne bude realizirana, pacijentice mogu uraditi ovaj pregled u Novom dispanzerskom centru Otoka (NCD).

- Organiziran je rad u dvije smjene te smo na taj način osigurali da naše pacijentice što prije dobiju potrebnu zdravstvenu uslugu, za koju naša ustanova nema listu čekanja – objašnjavaju iz Zavoda.

Komplicirano za pacijente

Potrebno je naglasiti i da je mamografija zlatni standard u otkrivanju karcinoma dojke zbog svoje jednostavnosti i korisnosti.

- Zbog svega navedenog, a s obzirom na činjenicu da se Zavod, između ostalog, bavi prevencijom karcinoma dojke, te na taj način pomaže u ranom otkrivanju karcinoma u ranoj fazi, mogućnost za izlječenje pacijentica je veliki, što je u konačnici i najvažnije - naglašavaju iz Zavoda.

Gušac: Čini se šteta pacijentima. Facebook

Predsjednica Udruženja osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke „Renesansa“ Enida Gušac govorila je za naš list o ovom problemu, ističući kako je ova situacija komplicirana za pacijentice koje idu na redovne kontrole, a već imaju karcinom.

- Uporno ponavljamo koliko je bitno karcinom otkriti na vrijeme, a kako da to postignemo ukoliko ne rade aparati i ako nemamo dovoljno lijekova. Pacijentice moraju dolaziti po nekoliko puta da se naruče, a zamislite kako je tek ženama koje dolaze na preventivne preglede - kazala nam je Gušac.

Vremena nema

Gušac je dodala kako se na ovaj način čini šteta pacijentima, aludirajući na to kako se karcinom može izliječiti ukoliko se otkrije na vrijeme.

- Poznato je da u Sarajevu ima puno privatnih klinika koje imaju dobre i kvalitetne aparate, pa se pacijentice mogu tu pregledati, a oni neka čekaju da se priključe novi aparati. Nažalost, bolest ne čeka - zaključila je Gušac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.