ISTRAŽIVANJA

WHO: Pandemija prekinula liječenje dijabetičara i hipertenzičara

Istraživanje je pokazalo da je 42 posto zemalja prekinulo liječenje pacijenata oboljelih od raka

Z. K. / Avaz.ba

Uskraćene zdravstvene usluge

Foto: Ilustracija


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je saopćila da je tokom pandemije koronavirusa liječenje pacijenata sa visokim krvnim pritiskom i dijabetičara djelimično ili potpuno prekinuto u oko 80 zemalja. U istraživanju sprovedenom tokom maja, SZO je uočila probleme u liječenju bolesnika koji nisu zaraženi virusom, ali su izloženi većem riziku od teških komplikacija zbog izostanka terapije za svoje bolesti. 

- Mnogim ljudima koji boluju od raka, kardiovaskularnih bolesti  i dijabetesa uskraćene su zdravstvene usluge i lijekovi koji su im potrebni, otkad je počela pandemija Covida-19. Od vitalnog je značaja da zemlje obezbjede te osnovne zdravstvene usluge i za vijreme dok se bore protiv pandemije - rekao je generalni direktor WHO Tedros Adanom Gebrejesus (Tedros Adhanom Ghebreyesus). 

Istraživanje je pokazalo da je 42 posto zemalja prekinulo liječenje pacijenata oboljelih od raka, a 31 posto liječenje srčanih bolesnika.  U više od 90 posto anketiranih zemalja, zdravstveno osoblje je djelimično ili u potpunosti preusmjereno na liječenje oboljelih od koronavirusa. 

Više o temi Dijabetes

ISTRAŽIVANJA
Veza između bolesti bubrega i dijabetesa
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na