KORISNO

Namirnice za duži život

Avokado je veoma hranljiv i pomoći će vam da se osjećate sitim zbog visokih koncentracija masnoća i vlakana

Ukratko, jedite orašaste plodove i sačuvajte zdrav mozak. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

18.8.2020

Mnogo studija je provedeno u traženju odgovora na tajnu dužeg života, a nešto što znatno pomaže u produženju je i odgovarajuća i kvalitetna prehrana. Saznajte koje bi namirnice mogle pozitivno da utječu na vaše zdravlje, a samim tim i na život.  

Avokado - Iako ga neki izbjegavaju zbog mnoštva kalorija, to zaista nije potrebno. Avokado je veoma hranljiv i pomoći će vam da se osjećate sitim zbog visokih koncentracija masnoća i vlakana. Možete ga jesti samog, ali i kombinirati s nekom salatom.

Orašasti plodovi - Ukratko, jedite orašaste plodove i sačuvajte zdrav mozak. Istraživanja su pokazala da jedna porcija orašastih plodova (a naročito oraha) dnevno igra važnu ulogu u prevenciji Alzheimerove bolesti, pojačava memoriju i smanjuje depresiju.

Grah - Na ovoj listi se našao i grah, koji je nevjerovatna biljna bjelančevina. Nema masnoća ni holesterola, a bogat je vlaknima, proteinima, željezom, magnezijem i kalijem. Sve to nabrojano pomaže u zaštiti protiv gojaznosti, raka debelog crijeva, dijabetesa i bolesti srca.


Bogat je izvor proteina. Ilustracija

Kikiriki - Baš poput graha i kikiriki ima vrlo slične hranljive stvari. Bogat je izvor proteina, ali i nezasićenih masti. Sadrži i snažne antioksidanse, koji pozitivno utječu na kardiovaskularni sistem.

Zobene pahuljice - Nijedna hrana vam neće pružiti baš sve što vam treba, ali zobene pahuljice bi trebale biti uključene kao dnevni izbor hrane. One sadrže topiva vlakna pa su dobar izvor željeza i vitamina B1.

Čaj - Posebno je zdrav zeleni. On je izvor polifenola - antioksidansa koji mogu štititi protiv nekoliko vrsta raka, kao i smanjiti rizik od bolesti srca i moždanog udara.

Bademi - Možete ih uključiti u ishranu kao grickalice, naprimjer umjesto čipsa i štapića, ali i u svakodnevne obroke. Dobar su izvor vlakana, a sadrže i kalcij za kosti i cink za poboljšanje imuniteta.

Banane - Ovisno o tome koliko su zrele, banane imaju različit učinak na naše tijelo. Neki ljudi preferiraju one tvrde i gotovo nezrele, dok su drugima najdraže mekane s puno crnih tačkica. Banane koje su toliko zrele da su već crne u sebi sadrže tvari koje imaju antikancerogena svojstva. Zapravo, stručnjaci kažu da je banana, što je tamnija, odnosno ima više tamnih tačkica, zdravija za naše tijelo jer je bogata velikom količinom B i C vitamina, sadrži kalij te antioksidanse. Osim toga, lakše se probavlja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.