SAVJETI

Čokolada i kafa za bolje zdravlje

Autori istraživanja smatraju da su za ovakvo djelovanje čokolade zaslužni flavonoidi čokolade, odnosno njihovo antioksidativno, protutrombotičko i protuupalno djelovanje

Avaz.ba

Umjerena konzumacija čokolade blagotvorno djeluje na srce

Foto: Ilustracija


Brojnim studijama dokazano je kako umjerena konzumacija čokolade blagotvorno djeluje na srce.

Manji rizik

No, nova saznanja otkrivaju još jedno blagotvorno djelovanje, a to je smanjivanje rizika od moždanog udara.  

Metaanaliza na 30.000 ispitanika, objavljena u časopisu “Neurology”, otkrila je, naime, kako osobe koje konzumiraju najviše čokolade, imaju za 19 posto manji rizik od moždanog udara u odnosu na osobe koje čokoladu ne konzumiraju. 

Autori istraživanja smatraju da su za ovakvo djelovanje čokolade zaslužni flavonoidi čokolade, odnosno njihovo antioksidativno, protutrombotičko i protuupalno djelovanje.

Slično istraživanje objavljeno u časopisu “Stroke: Journal of the American Heart Association” pokazalo je kako žene koje dnevno piju više od jedne šolje kafe, imaju od 22 do 25 posto niži rizik od moždanog udara u odnosu na žene koje piju manje.

Primarna prevencija

Radi smanjivanja rizika od moždanog udara, američko udruženje “American Heart Association” donijelo je smjernice koje se temelje na čvrstim dokazima. Radi se o preporukama za primarnu prevenciju, koja se odnosi na osobe koje još nisu doživjele moždani udar.  

Smatra se da je rizik da se moždani udar ponovi najizraženiji mjesec po prvom moždanom udaru. No, kada ga jednom doživite, rizik da se on ponovi ostaje povećan i narednih godina, čak i deceniju poslije. Statistike pokazuju da pet godina nakon moždanog udara novi šlog doživi bar 25 posto ljudi.

Ishemijski atak

 • Ishemijski atak (TIA) prolazni je poremećaj moždane cirkulacije

  Ishemijski atak (TIA) prolazni je poremećaj moždane cirkulacije

  Foto: Ilustracija


Mini moždani udar ili tranzitorni ishemijski atak (TIA) prolazni  je poremećaj moždane cirkulacije, koji, prema definiciji, ne ostavlja neurološki deficit, mada to ne znači da nije došlo do oštećenja mozga. Iako su smetnje prolazne, iza njih stoji patološko stanje moždane cirkulacije. 

Nemojte pušiti

 • Ukoliko vam terapija za visoki pritisak ne djeluje ili patite od nuspojava, posavjetujte se s ljekarom

  Ukoliko vam terapija za visoki pritisak ne djeluje ili patite od nuspojava, posavjetujte se s ljekarom

  Foto: Ilustracija


Radi smanjivanja rizika od moždanog udara, preporuke su sljedeće: 

1. Slijedite mediteransku ili DASH prehranu, s redovnim unosom orašastih plodova.

2. Smanjite unos natrija (soli) u prehrani.

3. Nemojte pušiti. Pušenje i oralna kontracepcija mogu značajno povećati rizik od moždanog udara. Ženama koje imaju migrene sa simptomima aure, pušenje povećava rizik više nego ostatku populacije.

4. Jednom godišnje posjetite ljekara radi kontrole krvnog pritiska.

5. Ukoliko imate blago povišeni krvni pritisak, spriječite pojavu hipertenzije – budite tjelesno aktivni, pravilno se hranite i održavajte poželjnu tjelesnu masu.

6. Ukoliko imate visok krvni pritisak, redovno ga provjeravajte.

7. Ukoliko vam terapija za visoki pritisak ne djeluje ili patite od nuspojava, posavjetujte se s ljekarom, koji će pronaći kombinaciju lijekova koja vam odgovara.

Zdravlje
Srčani udar čest nakon gripe

Više o temi Čokolada

VAŠA KUHARICA
Tropski zalogaji
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na