PREPORUKE Pravilo pola sata

Kako ispravno uzimati antibiotike i lijekove za štitnjaču

Istovremeno uzimanje lijekova za štitnjaču i antibiotika može utjecati na apsorpciju lijeka za štitnjaču s obtirom na činjenicu da he ona smanjena ili povećana.

Avaz.ba

Neki drugi antibiotici mogu značajno povećati apsorpciju lijeka za štitnjaču

Foto: Ilustracija


Antibiotici i lijekovi za štitnjaču snažni su medikamenti koji se uzimaju jedino i samo u konsultaciji s ljekarom. A što kada nam se u terapiju za štitnjaču "umiješa" zdravstvena tegoba koju moramo liječiti antibioticima pa istovremeno moramo uzimati oba lijeka?  

Kako to može utjecati na organizam i na što morate paziti? Istovremeno uzimanje lijekova za štitnjaču i antibiotika može utjecati na apsorpciju lijeka za štitnjaču s obtirom na činjenicu da he ona smanjena ili povećana.

Istraživanje časopisa Thyroid zaključilo je da antibiotik Ciprofloksacin značajno smanjuje apsorpciju lijeka za štitnjaču, a slično utječu i ostali antibiotici iz porodice kinolona, naročito ako se radi o hipotierozi.

S druge strane, neki drugi antibiotici mogu značajno povećati apsorpciju lijeka za štitnjaču. Antibiotici u kombinaciji s lijekovima za štitnjaču mogu imati tri učinka:

  • Lijekovi za štitnjaču se mogu, a nekada se i moraju uzimati sa svim drugim lijekovima

    Lijekovi za štitnjaču se mogu, a nekada se i moraju uzimati sa svim drugim lijekovima

    Foto: Ilustracija


1. Mogu smanjiti apsorpciju lijeka za štitnjaču,što dovodi do smanjenog protoka lijeka za štitnjaču u krvotoku.

2. Mogu povećati brzinu kojom organizam prerađuje i izbacuje višak lijeka za štitnjaču, što također dovodi do smanjenog protoka lijeka za štitnjaču u krvotoku.

3. Mogu promijeniti način na koji se lijek za štitnjaču veže na proteine u krvotoku i kako se upija, što također utječe na hormone štitnjače.

Dakle, lijekovi za štitnjaču se mogu, a nekada se i moraju uzimati sa svim drugim lijekovima, ali pritom treba poštovati neka pravila.

Osnovno je pravilo samo da se antibiotici i lijekovi za štitnjaču ne uzimaju u isto vrijeme, tj. potrebno je barem pola sata razmaka između uzimanja lijekova.

U situacijama kada se to ne može ostvariti, može se lijekove uzimati i skupa, ali tada obično treba uzeti više lijeka za štitnjaču, što će procijeniti i dozu lijeka odrediti liječnik koji liječi štitnjaču.

Zdravlje u kući
Hašimoto ili kad štitnjača podivlja
Zdravlje u kući
Antibiotik nije čudotvoran
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na