PODNESENE DVIJE TUŽBE

Vrhovni sud u Alabami presudio da su zamrznuti embrioni djeca: Sudije citirale Bibliju

Presuda se temelji na doslovnom tumačenju Zakona o nezakonitoj smrti maloljetne osobe

Zamrznuti embrioni. USA Today

D. R.

20.2.2024

Vrhovni sud Alabame presudio je da su zamrznuti embrioni "djeca", s potencijalno dalekosežnim implikacijama na klinike za neplodnost i "in vitro" oplodnju, prenijela je njemačka novinska agencija dpa.

Presuda se temelji na doslovnom tumačenju Zakona o nezakonitoj smrti maloljetne osobe, koji je po većinskom mišljenju nazvan "opsežnim i bezuvjetnim", čime se primjenjuje na "svu djecu, rođenu i nerođenu, bez ograničenja".

Sudije se pozivale na Bibliju

Nepostojanje ograničenja proteže se i na "lokaciju" nerođene djece, rekli su sudije, što znači da nije važno nalazi li se embrion u maternici ili izvan nje.

U ustavu Alabame stoji da je svaka osoba stvorena na Božiju sliku, što znači da ne može biti uništena bez izazivanja Božijeg gnjeva, primijetio je Huffington Post.

Kao takvi, sudije su se čak pozvale na Bibliju u presudi od 131 stranice.

Ovaj konkretan slučaj uključuje tužbu zbog nezakonite smrti koju su pokrenuli pacijenti klinike za neplodnost, Centra za reproduktivnu medicinu, nakon što su njihovi embrioni slučajno uništeni kada ih je pacijent izvadio iz jedinice za kriogeno skladištenje.

Podnesene su dvije tužbe, prema pisanju The Hilla, jedna koja se odnosi na zakon o nezakonitoj smrti maloljetnika, a druga u kojoj se traži naknada štete na temelju nemara.

Presuda bi mogla ugroziti oplodnju

Sudija okružnog suda odbacio je slučaj i parovi su se žalili. Državni Vrhovni sud preinačio je tu odluku.

- Nije uloga ovog suda da osmišljava nova ograničenja na temelju našeg vlastitog pogleda na to što jest ili nije mudra javna politika - napisao je sudija Vrhovnog suda Alabame Džej Mišel (Jay Mitchell).

- To je posebno istinito tamo gdje su, kao ovdje, ljudi ove države usvojili ustavni amandman koji je izravno usmjeren na sprečavanje sudova da isključe 'nerođeni život' iz pravne zaštite - dodao je.

Stručnjaci za reproduktivna prava - doktori i zagovornici - rekli su da bi presuda mogla ugroziti IVF općenito, izvijestio je AL.com.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.