IZRAELSKI PREMIJER

Netanjahu: Na pragu smo historijskog mira između Izraela i Saudijske Arabije

U srijedu je i saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman potvrdio da su dvije zemlje na pragu normalizacije odnosa

Benjamin Netanjahu na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda. AP

Z. K.

23.9.2023

Izrael je na pragu normalizacije diplomatskih odnosa sa Saudijskom Arabijom, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) jučer na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Normalizirani odnosi

- Nema sumnje da su Abrahamski sporazumi najavili zoru novog doba mira. No vjerujem da smo na pragu još dramatičnijeg postignuća: historijskog mira između Izraela i Saudijske Arabije - rekao je Netanjahu, referirajući se na sporazume kojima je Izrael normalizirao odnose s Bahrainom, Marokom, Sudanom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U istom obraćanju se usprotivio da se Palestincima "omogući pravo na veto" na proces mirovnih pregovora s arapskim državama.

- Vjerujem da bi sklapanje mira s više arapskih država zapravo povećalo izglede za postizanje mira između Izraela i Palestinaca - dodao je.

Potvrdio i princ

U srijedu je i saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman potvrdio da su dvije zemlje na pragu normalizacije odnosa.

- Svakog dana smo sve bliži - rekao je za Fox News, no naglasio da će sporazum uvelike ovisiti o odnosima Izraela prema Palestincima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.