REKORDI

Avgust 2023. najtopliji ikada

S preostala četiri mjeseca do kraja 2023., ova godina je do sada druga najtoplija zabilježena

Rast temperatura. Fena

FENA

6.9.2023

Prošli mjesec bio je najtopliji avgust na svijetu od kako se mjeri temperatura, a takav rekord postavili su i ovogodišnji juni i juli, saopćio je u srijedu panel Evropske unije za klimatske promjene Copernicus.

Zabilježene suše

Procjenjuje se da je avgust bio oko 1,5 stepeni Celzija topliji od predindustrijskog prosjeka za period 1850.-1900. 

Nastavljanje napora da se globalno povećanje temperature ograniči na 1,5 stepeni Celzija centralni je cilj pariškog međunarodnog sporazuma o klimatskim promjenama koji je usvojilo 196 zemalja 2015. godine.

Juli 2023. ostaje najtopliji mjesec ikada zabilježen. U Evropi je avgust bio vlažniji od normalnog u velikim dijelovima centralne Evrope i Skandinavije što je dovelo do poplava, dok su u Francuskoj, Grčkoj, Italiji i Portugalu zabilježene suše koje su izazvale požare.

Iznad prosjeka

Temperature znatno iznad prosjekau avgustu su također zabilježene u Australiji, nekoliko južnoameričkih zemalja i oko većeg dijela Antarktika. U međuvremenu, okeani su imali najtopliju dnevnu površinsku temperaturu u historiji.

S preostala četiri mjeseca do kraja 2023., ova godina je do sada druga najtoplija zabilježena, neznatno iza 2016., prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.