TO MIJENJA SVE

Naučnici iznenađeni: Indijska letjelica poslala prve podatke o temperaturi na Mjesecu

U pojedinim kraterima prisutna smrznuta voda

Rover je opremljen temperaturnom sondom s mehanizmom koji može da mjeri temperaturu tla Mjeseca do dubine od 10 centimetara. Dnaindia.com

E. Ag.

29.8.2023

Indijski lunarni rover Pragjan, koji je na Mjesec dopremila letjelica u okviru misije Čandrajan-3, poslao je na Zemlju prve naučne podatke koji mijenjaju ideje o Mjesečevom južnom polu jer je izmjerena temperatura od 70 stepeni Celzijevih, dok je do sada vladalo mišljenje da može biti između 20 i 30 stepeni, saopćila je Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO).

ISRO je naveo na platformi X (Twitter) da se mjeri temperatura gornjeg sloja tla Mjeseca oko južnog pola da bi se razumjelo termičko ponašanje površine satelita.

Kako se navodi, rover je opremljen temperaturnom sondom s mehanizmom koji može da mjeri temperaturu tla Mjeseca do dubine od 10 centimetara. Zvaničnik ISRO-a Bi Darukeš rekao je da su rezultati bili iznenađenje za stručnjake, prenio je TASS.

Rover će prikupljati podatke najmanje 14 zemaljskih dana. Prema indijskim naučnicima, u oblasti južnog pola Mjeseca pronađeni su dijelovi stijena, što može da pomogne u proučavanju formiranja Mjeseca. Pored toga, ekspedicija bi trebalo da nastavi indijsku misiju Čandrajan-1 u potrazi za vodom na Mjesecu, prenosi B92.

Dobiveni podaci sugerišu da je u pojedinim kraterima prisutna smrznuta voda. Ukoliko se pronađe led, naučnici će imati jedinstvenu priliku da analiziraju i razumiju historiju vode u Sunčevom sistemu. Indijska svemirska letjelica sletjela je prošle srijede u blizini južnog pola Mjeseca.

Indija je postala četvrta zemlja na svijetu koja je uspješno sletjela na Mjesec - poslije SSSR-a, SAD i Kine. Indija je prva zemlja čija je svemirska letjelica meko sletjela na južni pol Mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.